понеділок, 14 листопада 2022 14:05

Спецтема: Війна Росії проти України

Депресивні стани, панічні атаки, почуття провини: як війна впливає на українців

Депресивні стани, панічні атаки, почуття провини: як війна впливає на українців
"Багато питань пов'язані з тим, що люди не можуть бути разом. Хтось може піти воювати або жінка та дитина поїхали, а чоловік залишається в Україні. Це впливає на стосунки в сім'ї", – каже Дар'я Селіванова. Фото: Facebook

Українці вже майже рік живуть в умовах повномасштабної війни. Постійний стрес може викликати у людей кілька небезпечних психологічних станів, які важливо вчасно виявити. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповіла Дар'я Селіванова. Вона – психолог, психотерапевт, керівник психологічного центру "Без паніки".

"Можуть розвиватися депресивні стани. Тому що маємо важкі умови і деякі люди емоційно реагують. Це може бути проживання втрати близької людини чи навіть чужої. Є такий термін – інформаційна контузія. Почуття втрати щодо незнайомих людей, про яких дізнався з новин. Це проявляється тоді, коли є гучні втрати, які не можуть не залишити сліду у душах людей", – говорить Селіванова.

Можуть виникати панічні атаки, додає психолог.

"Стан, коли у людини відбувається дуже сильний напад відчуття страху та погіршення фізичного стану, який не пов'язаний з хворобою. Сильний страх, який базується тільки на емоційному підґрунті. Багато питань пов'язані з тим, що люди не можуть бути разом. Хтось може піти воювати або жінка та дитина поїхали, а чоловік залишається в Україні. Це впливає на стосунки в сім'ї", – каже Селіванова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Нові проблеми викликають лише агресію, яку люди направляють на ворога" – Дар'я Селіванова

Є також почуття провини вцілілого, пояснює психолог.

"Воно також проявляється у багатьох. Якщо у тебе все добре, то це викликає відчуття, що так не має бути, що не можна продовжувати жити своїм життям чи дозволяти приємні події. Це дуже втомлює, викликає апатію, роздратування", – уточнює Селіванова.

Життя в умовах постійного стресу й напруги дається взнаки. Людська психіка перенапружується, виникає хронічна втома, дратівливість, стає складно контролювати емоції тощо.

Накопичувати й консервувати в собі напруження шкідливо для здоров'я. Важливо навчитися позбуватися цього "вантажу". За посиланням – 10 технік від психологині, які допоможуть екологічно випустити пар та заспокоїтися.

Зараз ви читаєте новину «Депресивні стани, панічні атаки, почуття провини: як війна впливає на українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути