Ексклюзиви
понеділок, 06 лютого 2023 19:30

День землетрусів: чи загрожує стихія Україні

День землетрусів: чи загрожує стихія Україні
Україні загрожують землетруси, які стаються у зоні Вранча. Фото: "Культурометр"

В Україні найпотужніші землетруси можливі на південному-заході Одеської області.

Наша держава розташована на північній окраїні сейсмоактивного поясу, на якому стався потужний землетрус у Туреччині. Заступник директора Інституту геофізики Національної академії наук України Олександр Кендзера сказав про це "24 каналу".

"Землетруси на території України були і будуть у майбутньому. Річ у тім, що ми розташовані фактично на краю того самого поясу, в якому відбулися землетруси в Туреччині на кордоні із Сирією. Ми розташовані на північній окраїні цього поясу, а землетруси відбулися на південно-західній", – зазначив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У світі стався ще один землетрус

Сильні землетруси, які відчуваються в Україні, генерує зона Вранча. Через неї протягується євразійська материкова плита. Вона починається від Азорських островів, проходить через Середземне море, протягується через зону Вранча, досягає Туреччини, Кавказу і проходить далі, де розділяється на два пояси, один з яких прямує на південь, а інший - у бік Камчатки.

Землетруси в Україні та Туреччині - не рідкість, але вони не були такими руйнівними.

"Якщо ми будемо дивитися на карти загального сейсмічного руйнування, на яких показано рівень сейсмічної небезпеки України, то бачимо, що на південному-заході Одеської області сейсмічні впливи можуть бути найбільшими. Вони можуть досягати восьми і навіть дев'яти балів за десятибальною шкалою", – попередив Кендзера.

6 лютого у Туреччині стався потужний смертоносний землетрус. Стихія інтенсивно відчувалася у провінціях: Кахраманмараш, Хатай, Османіє, Адіяман, Ґазіантеп, Шанлиурфа, Діярбакир, Малатья, Адана. Також поштовхи відчули жителі інших країн. Землетрус "зачепив" Сирію, Ірак, Ліван, Йорданію та Ізраїль.

Президент Володимир Зеленський відреагував на смертоносну стихію у Туреччині. Український лідер звернувся до президента країни Реджепа Таїпа Ердогана і запропонував йому допомогу.

Зараз ви читаєте новину «День землетрусів: чи загрожує стихія Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути