середа, 19 грудня 2018 08:22

День Святого Миколая: найцікавіше, що варто знати
5

Автор: Обозреватель
  В Україні 19 грудня відзначають День Святого Миколая
В Україні 19 грудня відзначають День Святого Миколая

В Україні 19 грудня відзначають День Святого Миколая. Його ще називають Микола Зимовий.

Миколай вважається найбільш шанованим святим у християнській традиції. Він допомагав бідним дітям та сиротам. Він непомітно підкладав під подушку різноманітні подарунки: теплі речі, іграшки і навіть солодощі. Згідно з повір'ям, подарунки знаходять під подушкою лише слухняні діти. Неслухняним діткам Миколай приносив різочку, за повір'ям.

Споконвіку свято Миколая відзначали слов'яни з великим розмахом, молилися в цей день і просили у святого допомоги, захисту від бід, а дівчата ворожили на судженого. Вірили, що цей день є найбільш відповідним для ритуалів та обрядів, пов'язаних з одруженням.

Автор: Уніан
  На Миколая дівчата ворожили на судженого. Вірили, що цей день є найбільш відповідним   для ритуалів та обрядів, пов'язаних з одруженням
На Миколая дівчата ворожили на судженого. Вірили, що цей день є найбільш відповідним для ритуалів та обрядів, пов'язаних з одруженням

Вважалося, що з настанням дня Миколая розпочинається справжня зима, а осінь здає свої позиції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До Дня Святого Миколая у "Сніданку з 1+1" на аукціон виставлять зіркові лоти

День святого Миколая вважався останнім днем у році, коли необхідно було роздати всі борги. Якщо цього не зробити, то в прийдешньому році сім'я буде бідувати. Якщо ж до свята пішов сніг, то зима буде холодною, морозною і суворою. Про те, яка зима буде говорила і погода в День Святого Миколая. Якщо холодно, то і весь сезон буде холодним, а якщо тепло, то зима буде ясною і без сильних морозів.

У цей день прийнято було миритися, при цьому примовляли: "На Миколая клич товариша, клич і ворога, обидва будуть друзі".

Якщо ж господар будинку першим не обійде свій двір, то в наступному році буде біда. Тому на Миколая чоловіки намагалися встати раніше і обійти весь двір. А ось якщо перед Миколою з'явився іній, то рік буде багатим і врожайним.

Політики завчасно привітали українців зі святом. Так, президент України Петро Порошенко побажав співвітчизникам віри і тепла.

Автор: Twitter Петра Порошенка
  Президент України Петро Порошенко побажав співвітчизникам віри і тепла
Президент України Петро Порошенко побажав співвітчизникам віри і тепла

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що подарувати на Миколая: 5 ґаджетів для підлітків

"Нехай світло цього вогню, запаленого на місці народження Ісуса Христа у Вифлеємі, принесе в кожну українську родину радість, наповнить новими надіями, зміцнить віру в нездоланну силу правди і справедливості!" — сказано в його привітанні в Twitter.

Напередодні перша леді Марина Порошенко запросила 150 дітей із Київщини на український фільм "Пригоди S Миколая".

Автор: Facebook Петра Порошенка
  Перша леді Марина Порошенко запросила 150 дітей із Київщини на український фільм "Пригоди S Миколая"
Перша леді Марина Порошенко запросила 150 дітей із Київщини на український фільм "Пригоди S Миколая"

Нацгвардія запустила естафету добра для сиріт. Протягом місяця офіцери і солдати відвідували дітей і дарували їм подарунки.

Автор: Прес-служба МВС
  Нацгвардія запустила естафету добра для сиріт. Протягом місяця офіцери і солдати відвідували дітей і дарували їм подарунки
Нацгвардія запустила естафету добра для сиріт. Протягом місяця офіцери і солдати відвідували дітей і дарували їм подарунки

Також у рамках благодійної акції "Солодощі від Командувача" понад 300 дітей із прифронтових населених пунктів Донецької області отримали солодкі подарунки до новорічних та різдвяних свят.

Напередодні українці вшановували Преподобного Саву, батька зимового Миколая. Сава зцілював молитвами і творив. Цього дня на вулиці посилюється мороз.

Зараз ви читаєте новину «День Святого Миколая: найцікавіше, що варто знати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути