середа, 02 жовтня 2019 15:38

"Демарш України і любов Макрона до Путіна" - експерт про нову сесію ПАРЄ

"Демарш України і любов Макрона до Путіна" - експерт про нову сесію ПАРЄ
Володимир Горбач: ПАРЄ повернула Росію і тим самим показала своє безсилля та ерозію власного статусу. Фото: Захід.нет

Українська делегація не братиме участі у новій сесії Парламентської асамблеї Ради Європи. Вона почалась 30 вересня у Страсбурзі та триватиме 5 днів. Минулого тижня оновився склад делегації України й одразу оголосили, що вона не буде частиною осінньої сесії ПАРЄ на знак протесту проти повернення Росії, яке відбулось у червні. У цьому нас підтримали ще 4 країни - Литва, Латвія, Естонія та Грузія. Їхні делегації не брали участі у відкритті осінньої сесії ПАРЄ та відзначенні 70-річчя Ради Європи.

Захід поступово бере курс на зближення з Росією. За таких умов маємо шукати собі союзників.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua говорить експерт із міжнародних відносин Володимир Горбач.

Чи правильно діє Україна, відмовляючись брати участь у сесії ПАРЄ?

- Наша делегація діє послідовно. Адже причиною такої позиції є попередня червнева сесія ПАРЄ. Тоді організація вирішила повернути Росію без виконання нею будь-яких вимог. Фактично відбулась моральна капітуляція Ради Європи. Українська сторона здійснила демарш на знак протесту. Тоді навіть відкликали постійного представника при Раді Європи Дмитра Кулебу. Тож зараз просто бачимо продовження тієї лінії, що почалась улітку.

Дуже важливо, що це - не поодинокі дії України. Вони скоординовані з партнерами, що поділяють нашу позицію у питанні повернення РФ. Це - демонстрація спільної політики.

На базі ПАРЄ створили постійну групу "Балтік+". Вона складається з України, Литви, Латвії, Екстонії та Грузії. Що це може дати?

- Це прояв певної міжнародної солідарності інших країн із нами. Саме Україна зараз є головною та найбільшою жертвою російської агресії. Група фактично консолідується навколо позиції Києва і це її суттєво посилює. Якби ми були одні та говорили від власного імені, такі заяви були б значно менш ефективними. Проте коли кілька країн спільно висловлюють якусь позицію чи протест, до цього варто прислухатися. Дуже часто проукраїнську позицію ще поділяють депутати від Польщі. І наш голос у ПАРЄ звучить більш гучно.

Треба сумлінно вивчити голосування, коли вирішували повертати РФ право голосу в ПАРЄ. Це рішення далеко не було одностайним. Варто залучати на свою сторону тих, хто голосував проти або хоча б не підтримував це рішення. У кожній делегації можна знайти союзника чи однодумця. Це не обов'язково має бути більшість її складу. Маємо працювати над цим. У першу чергу, треба звернути увагу на Північну Європу та пострадянський простір. Цим країнам найближчі з розуміння ті проблеми, що зараз болять Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ПАРЄ: створили антиросійську робочу групу

Як зараз можна оцінити наші позиції у Парламентській асамблеї Ради Європи у урахуванням того, що склад нашої делегації оновився?

- З одного боку, голова делегації - Єлизавета Ясько - є новою людиною у всіх відношеннях. Вона не має досвіду роботи у політиці. Це не є нашою сильною стороною. Адже людині доведеться витратити певний час, щоб навчитись, увійти у курс справ. Але у складі делегації лишились ті, хто там працює не перше скликання. Наприклад, Сергій Соболєв, який є найдосвідченішим депутатом, який не пропустив жодного скликання з часів незалежності. Дуже давно працює у складі делегації ПАРЄ. Тож новій очільниці є з ким порадитись. Також присутній Олексій Гончаренко, який працював у попередній делегації.

Наскільки для України важлива робота в ПАРЄ?

- Зараз ця організація втрачає свою важливість. Вона дискредитує себе власними ж діями. Авторитет ПАРЄ базувався на тематиці захисту прав людини. Рада Європа - найвищий профільний орган, який займається цими питаннями. Коли у світі тема прав людини було актуальним, ПАРЄ була набагато важливіша на міжнародній арені та мала більший авторитет. Зараз світове право розмивається, у першу чергу, через дії Росії. І тематика прав людини перестає бути пріоритетною. На неї починають закривати очі. Саме так відбулось на червневій сесії. ПАРЄ повернула Росію та тим самим показала своє безсилля та ерозію власного статусу. Відбулась девальвація значення організації у сучасному світі.

Під час виступу на сесії ПАРЄ президент Франції Еммануель Макрон сказав, що повністю підтримував повернення Росії. Про що це свідчить?

- Ця позиція Макрона ненова. Саме завдяки політиці Франції та Німеччини росіян повернули. Це ознака того, що західний світ перебуває на тій стадії, коли готовий миритися з Путіним і робити вигляд, ніби не помічають російської агресії. Макрон їздив у Росію на чемпіонат із футболу без будь-яких докорів сумління. Він регулярно проявляє свою любов до Путіна, зустрічаючись із ним на Лазурному узбережжі. Бачимо, що позиція Франції щодо санкції несерйозна. Європейські лідери хочуть підтримувати зв'язок із Путіним. Хочуть замиритися з Кремлем і робити вигляд, що проблеми російської імперської політики не існує. Мовляв, усі намагання Заходу вплинути на РФ через галузеві, економічні чи персональні санкції не принесли користі. А робити щось більше, далі йти цією дорогою західні лідери не готові.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Послабить усю Європу" - заяву Макрона про Росію жорстко розкритикували

Чим займатиметься російська делегація у ПАРЄ? Її діяльність шкодитиме Україні?

- Росіяни нищитимуть авторитет ПАРЄ зсередини. Тролитимуть, знущатимуться над тими, хто повернув їм право голосу. Оберуть Україну та її союзників собі за мішень і нищитимуть здоровий глузд, знущаючись і дискредитуючи наші позиції на міжнародній арені.

Президентка Парламентської асамблеї Ради Європи Ліліан Моріс Паск'є висловила жаль через відсутність української делегації на осінній сесії.

Зараз ви читаєте новину «"Демарш України і любов Макрона до Путіна" - експерт про нову сесію ПАРЄ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути