Ексклюзиви
вівторок, 05 червня 2007 18:07

Чорнобиль очолив список найзабрудненіших міст миру

Американська некомерційна науково-дослідна організація Інстітут Блексміта опублікувала список найзабрудненіших промислових центрів планети.

При виборі найбільш забруднених місць в світі одним з основних критеріїв була близькість заражених ділянок до крупних населених пунктів. Головним джерелом забруднення є важкі метали.

Перше місце рейтингу займає український Чорнобиль.

Кількість потенційно заражених людей там: близько 5.5 мільйонів чоловік. Тип забруднюючої речовини: уран, плутоній, стронцій, важкі метали, радіоактивний йод. Найстрашніша в історії планети ядерна катастрофа відбулася 26 квітня 1986 року, коли при випробуваннях на Чорнобильській АЕС із-за вибуху розплавилося ядро реактора. Тридцять чоловік загинули на місці, більше 135 000 були евакуйовані. Вибух приніс в сто разів більше радіації, ніж атомні бомби, скинуті на Хіросіму і Нагасакі.

На другому місці опинився Дзержінськ, Росія.

Кількість потенційно заражених людей: 300 000 чоловік. Тип забруднюючої речовини: зарин, льюїсит, іприт, синильна кислота, фосген, свинець, органічні хімікати.

Середня тривалість життя в Дзержінську - центрі російського хімічного виробництва - складає 42 роки для чоловіків і 47 років для жінок. До закінчення холодної війни місто було основним центром виробництва хімічної зброї. За даними агентства з довкілля охорони в Дзержінське в період з 1930 по 1998 років було неправомірно списано майже 300000 тонн хімічних відходів. Близько 190 тонн цих речовин було незаконно скинуто в грунтові води.

Третє місце дісталося місту Хайна, Домініканська Республіка. Четвертим в рейтингу стало місто Кабве, Замбія. П"яте місце належить місту Ла-оройа, Перу.

Зараз ви читаєте новину «Чорнобиль очолив список найзабрудненіших міст миру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути