середа, 11 листопада 2009 11:35

Чорне море стане найбруднішим у світі - екологи

Чорне море стане найбруднішим у світі - екологи

Через перевищений вміст нафтопродуктів у водах Чорного моря близько 160 видів фауни, які мешкають в ньому, перебувають на межі вимирання.

Чорне море може стати найбруднішим у світі, заявляють кримські екологи.

Таку позицію озвучив президент Кримської академії наук Віктор Тарасенко.

На його думку, останнім часом екологічний стан Чорного моря погіршується, незважаючи на зниження економічної активності в причорноморських країнах.

У числі основних чинників Тарасенко зазначив, що порушують рівновагу в екологічній системі моря, забруднення річок, що впадають у море, особливо стоками з полів, що містять мінеральні добрива.

За словами еколога, це тягне за собою бурхливий ріст фітопланктону - синьо-зелених водоростей, через що вода може "зацвісти", зменшитися прозорість вод і можуть загинути багатоклітинні водорості.

Також одним із суттєвих факторів забруднення є потрапляння у воду нафти і нафтопродуктів, що призводить до загибелі морських тварин в області нафтових плям. Негативно впливають на море і скидання неочищених стічних вод, а також масовий вилов риби, зазначив Тарасенко.

Як повідомлялося, 11 листопада 2007 року в Керченській протоці під час шторму постраждали понад десяток суден. У морі опинилися близько 1,2 тисяч тонн мазуту, а також 6,8 тисяч тонн сірки. Частину мазуту було зібрано на острові Тузла та в Ленінському районі Криму разом з піском.

На думку експерта НАН України Володимира Захматова, ця катастрофа в Криму була найбільш близька за масштабами до Чорнобильської катастрофи.

За матеріалом e-Крым
Зараз ви читаєте новину «Чорне море стане найбруднішим у світі - екологи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути