середа, 30 червня 2021 18:47

Чому українських дітей не пускають за кордон

Чому українських дітей не пускають за кордон
У Держприкордонслужбі нагадали, що для виїзду дитини за кордон потрібні додаткові документи. Фото: unsplash.com

Майже 800 рішень про відмову в перетинанні державного кордону на виїзд з України її громадянам, які не досягли 16 років, прийняла з початку 2021-го Держприкордонслужба. 2020 року таких випадків було майже 1,5 тис.

Рішення про заборону виїзду неповнолітніх обумовлені переважно відсутністю нотаріально засвідченої згоди одного чи обох батьків, повідомили в пресслужбі відомства.

"Варто зауважити, що плануючи незаконне вивезення дітей за кордон, "перевізники" часто наважуються на кримінальні правопорушення. Серед таких злочинів: пропозиція чи надання неправомірної вигоди службовій особі, незаконне переправлення осіб через державний кордон. Значна кількість вивезень дітей супроводжується фальшуванням документів. У ході проведення додаткових перевірочних заходів прикордонники нерідко встановлювали, що один з батьків на момент видачі нотаріально засвідченої згоди на виїзд дитини перебував поза межами України та фізично не міг надати таку згоду. Про всі випадки виявлення ознак кримінальних правопорушень прикордонники інформують компетентні органи для прийняття рішення щодо початку досудового розслідування", - йдеться в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як розлученим батькам вивезти дитину відпочивати за кордон

Прикордонники нагадують, що виїзд з України громадян, які не досягли 16-річного віку, здійснюється за згодою обох батьків чи усиновлювачів і в їх супроводі чи в супроводі осіб, уповноважених ними, які на момент виїзду з України досягли 18-річного віку. Зокрема, в супроводі членів екіпажу повітряного судна, на якому прямують діти.

При цьому в нотаріально посвідченій згоді має бути зазначено державу прямування та часові проміжки перебування в ній дитини.

Детальніший перелік документів для кожного окремо взятого випадку виїзду дитини за кордон наводиться в правилах перетинання державного кордону громадянами України.

Кабінет міністрів України спростив кримським школярам процедуру перетину кордону. Відтепер достатньо мати паспорт. Раніше для такої поїздки дітям потрібен був супровід обох батьків або нотаріально посвідчена згода одного з них.

Діти віком із 14 до 16 років зможуть самостійно перетинати пропускні пункти з біометричним паспортом України та наявності інформації про них в Єдиній державній електронній базі з питань освіти.

Зараз ви читаєте новину «Чому українських дітей не пускають за кордон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути