Ексклюзиви
пʼятниця, 02 липня 2010 14:59

Цигарки в Україні стрімко дорожчають

Цигарки в Україні стрімко дорожчають

Транснаціональні тютюнові корпорації Філіп Морріс і Джапан Тобакко Інтернешнл вирішили знову підняти ціни на сигарети на величину істотно більшу, ніж вимагають нові ставки акцизу.

Про це повідомили в коаліції громадських організацій та ініціатив "За вільну від тютюнового диму Україну".

Експерти пояснюють, що з 1 липня 2010 року в Україні зросли акцизи на сигарети з фільтром, зокрема, мінімальна ставка акцизу на пачку цигарок зросла з 2,3 до трьох гривень.

А 30 червня на сайті Державної податкової адміністрації з'явилася інформація про встановлені тютюновими компаніями ціни на сигарети, які будуть вироблятися з липня і на які поширюються нові ставки акцизу.

"Виявилося, що транснаціональні тютюнові корпорації Філіп Морріс і Джапан Тобакко Інтернешнл вирішили знову підняти ціни на сигарети на величину істотно більшу, ніж вимагають нові ставки акцизу", - йдеться в повідомленні коаліції.

Експерти повідомили також, що на дешеві марки (Оптима, Президент, Магна, Трійка та інші) ціна пачки підвищена на 1,5 гривні, хоча зростання акцизу і ПДВ вимагало підвищення цін на такі марки всього на гривню.

Також в коаліції підрахували, що ціна пачки сигарет Bond та Monte-Carlo зросте з 6,25 до 8 гривень, хоча безподаткова частина ціни залишилася незмінною, ціна цих марок повинна становити 7,35 гривні.

Ціни на дорогі марки (LM, Chesterfield, Marlboro, Winston і т.д.) зростуть на дві гривні, повідомили експерти, і навели приклад, що ціна пачки сигарет Winston має зрости з семи до 8,1 гривні, але в дійсності вона зросла до дев'яти гривень.

"За вільну від тютюнового диму" також повідомляє, що ціна пачки Marlboro зростає до 11 гривень і тепер, нарешті, ціни зрівняються з російськими та молдавськими, де пачка Marlboro зараз коштує відповідно 45 рублів і 17 леїв.

При цьому експерти відзначають, що дві інші транснаціональні тютюнові корпорації, що працюють в Україні - Брітіш Амерікен Тобакко та Імперіал Тобакко, поки або взагалі не підняли ціни на свої марки, або підняли їх відповідно до підвищення податків.

"Можливо, це пояснюється тим, що вони вже істотно підвищили свої ціни в попередні рази. Наприклад, у липні 2008 року сигарети марки Прима срібна коштували 1,4 гривні, з яких безподаткова частина ціни становила 94 копійки, а в липні 2010 року така пачка вже коштує 6 гривень, з яких безподаткова частина ціни становить 1,95 гривні ", - пояснюють в коаліції.

Нагадаємо, що законом про підвищення акцизів Кабінету Міністрів України було доручено у межах повноважень, визначених Законом України Про ціни і ціноутворення, забезпечити надходження встановлених акцизних зборів без підвищення роздрібних цін на товари і послуги.

"Але уряд не має повноважень обмежувати розбірні ціни на тютюнові вироби. Згідно з чинним законодавством, виробники та імпортери тютюнових виробів самостійно встановлюють максимальні роздрібні ціни на свої вироби, а уряд має лише стежити за тим, щоб роздрібні торговці не перевищували цих установлених цін", - говорять експерти.

Корреспондент.net

Зараз ви читаєте новину «Цигарки в Україні стрімко дорожчають ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

49

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути