вівторок, 03 січня 2012 15:27

Чоловік прожив більше 80 років з кулею в голові

Чоловік прожив більше 80 років з кулею в голові

Московські лікарі виявили в порожнині черепа 85-річного інженера кулю, яка провела там більше 80 років. Звіт про цей випадок вони опублікували в New England Journal of Medicine.

Літній чоловік поступив у клініку Російського кардіологічного науково-виробничого комплексу Мінздоровсоцрозвитку РФ через захворювання серця. У ході лікарського опитування він розповів, що у віці трьох років отримав вогнепальну рану - старший брат випадково вистрілив з пістолета йому під ніс.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кішка вижила після двох евтаназій

Через поранення хлопчик на кілька годин втратив свідомість, проте потім прийшов до тями. Лікарі, до яких він звернувся, вирішили не проводити хірургічну ревізію рани з побоювань, що ризик у цьому випадку перевищить потенційну користь.

Після одужання ніяких фізичних і психічних порушень у потерпілого не спостерігалося. Він виріс, вивчився на інженера і займався створенням балістичних ракет, за що отримав Державну премію СРСР. Поранення навіть не призвело до косметичного дефекту - форма носа пацієнта така, що він приховує шрам.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Донеччині чоловік випав з вікна на 5-му поверсі і вижив

Тим не менш, співробітники кардіоцентру доктор наук Марат Єжов, науковий співробітник відділу проблем атеросклерозу Інституту клінічної кардіології РКНПК і ординатор цього відділу Майя Сафарова вирішили перестрахуватися і призначили чоловікові комп'ютерну томографію голови. Дослідження показало, що в нього в області великого отвору потиличної кістки знаходиться куля. При цьому чужорідне тіло не давило на життєво важливі органи і не викликало небезпечних змін в оточуючих тканинах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 12-річний хлопчик вижив, пробувши 20 хвилин під водою

Враховуючи вкрай низький ризик, пов'язаний з перебуванням кулі в порожнині черепа, і літній вік пацієнта, лікарі визнали видалення стороннього предмета недоцільним. Вони лише попередили чоловіка, що магнітно-резонансна томографія голови йому протипоказана, оскільки сильне магнітне поле томографа може змістити кулю.

Зараз ви читаєте новину «Чоловік прожив більше 80 років з кулею в голові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути