середа, 08 грудня 2021 05:02

Церковне свято 8 грудня. Згадуємо апостола, який проповідував на українських землях

8 грудня православна церква згадує священномучеників Петра Александрійського та Климента Римського.

Петро народився в портовому місті Александрія, де його виховував місцевий архієпископ. Він отримав гарну освіту та навіть п'ять років керував Александрійською богословською школою.

Автор: pinterest.com
  Священномученик Петро Александрійський
Священномученик Петро Александрійський

У часи гоніння християн за правління імператорів Діоклетіана та Максиміліана покинув місто і подався у мандрівку. Після повернення у 306 році написав "Слово про покаяння" до християн, які йшли на хитрощі, щоб позбавити себе від мук.

Із них 14 пунктів увійшли до канонічних правил християнської церкви. Він також є автором книги "Про Божество", яку цитували на Третьому і Четвертому Вселенських соборах.

Александрійці приходили до Петра і з його допомогою приймали християнство. За це його схопили й засудили до страти.

Містяни обурились, і щоб не було кровопролиття, Петро попросив убити його таємно. Стратили святого на тому самому місці, де і апостола Марка.

Автор: pinterest.com
  Святий Климент - Папа Римський
Святий Климент - Папа Римський

Климент Римський народився у Римі в заможній родині, однак рано залишився сиротою. Жив у розкошах та був наближений до імператорського двору. Отримав гарну освіту.

У місто дійшли відомості про Христа та його вчення. Климент вирішив покинути домівку і відправився туди, де проповідували апостоли. У Палестині він прийняв хрещення від апостола Петра.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни мріють володарювати над православ'ям - Варфоломій

Багатьох навернув у християнство. Одного разу за один день охрестив 424 людини. Климент за свої діяння став четвертим Папою Римським.

За віру у Христа його відправили на вапнякові копальні, де святий продовжував проповідувати християнство та навіть вирубав у скелі храм. Імператор дізнався про діяння Климента та наказав утопити його у морі.

Климент Римський був першим історичним християнським місіонером, який проповідував на українських землях. Є одним із апостолів від 70.

День Ангела сьогодні відзначають Петро, Олександр, Василь, Іван та Григорій. На іменини вся сім'я повинна відвідати церкву, причаститися, замовити і читати молитви святому покровителю.

Зараз ви читаєте новину «Церковне свято 8 грудня. Згадуємо апостола, який проповідував на українських землях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути