пʼятниця, 09 вересня 2022 05:05

Церковне свято 9 вересня: сьогодні моляться трьом святим з однаковим ім'ям

Православна церква східного обряду 9 вересня згадує преподобного священномученика Кукшу, учня його мученика Нікона та преподобного Пімена Посника Києво-Печерських, у Ближніх пещерах.

Преподобний Кукша жив у XII столітті, був ченцем Києво-Печерського монастиря та християнським місіонером, що проповідував у Заліссі - зокрема, серед в'ятичів.

Автор: crkvenikalendar.com
  9 вересня православна церква вшановує пам'ять святого Кукші та його учня Нікона
9 вересня православна церква вшановує пам'ять святого Кукші та його учня Нікона

Це східнослов'янське плем'я жило в середній течії Оки, в тому числі на території майбутнього Московського князівства. Вважалося найвідсталішим у Київській Русі та найдовше опиралося християнізації, так що в сільських районах тут типові поганські поховання зафіксовані не лише в часи святого Кукші, але аж до XIV століття.

Монастирські перекази зберегли його чернецьке ім'я - Іоанн. Вважається, що Кукша сам спочатку був язичником - можливо, теж походив із в'ятичів. Проповідуючи, Кукша здійснив багато знамень і чудес, але потім був схоплений язичницькими жерцями. Після тривалих катувань його стратили, відтявши голову. Преподобномученику Кукші на час його приставлення було близько 30-35 років. Разом з ним стратили і учня його, мученика Нікона.

Згідно з "Патериком Печерським", в один день з Кукшею у Печерському монастирі помер преподобний Пімен Посник, перед цим передрікши братії про смерть святого. В церкві він голосно сказав: "Брат наш Кукша убитий на світанні!". Хоча між монастирем та землями в'ятичів, де загинув Кукша, була значна відстань.

Того дня над Печерським монастирем бачили три вогненних стовпи.

Сьогодні також молитовно згадують преподобного Пімена Великого, що народився в Єгипті близько 340 року.

Автор: crkvenikalendar.com
  9 вересня православна церква вшановує пам'ять преподобного Пімена Великого
9 вересня православна церква вшановує пам'ять преподобного Пімена Великого

З юних літ відчув потяг до усамітненого чернечого життя, захопив цим двох своїх братів і вони пішли в пустельний скитський монастир. Був християнським ченцем і раннім Отцем пустелі, найбільш цитованим аввою (батьком). Авву Пімена найчастіше цитували не лише через його аскетичний подвиг, а як духовного провідника, що відображено в імені Пімен, яке означає "пастух".

У 407 році обитель зруйнували бербери. Ченці переселилися в руїни язичницького храму Теренуфіс, де й провели решту життя. Насельники нового монастиря вели настільки суворий і аскетичний спосіб життя, що цими своїми подвигами чесноти заслужили увагу та шанування навколишніх народів.

До Пімена стали приходити ті, хто потребував допомоги й розради. Так на світ з'явилася збірка повчань, відома під назвою "Афоризми". Складається з майже тисячі афоризмів, з яких приблизно чверть належить самому святому Пімену Великому. Помер преподобний у віці 110 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 8 вересня вшановують християнських покровителів подружжя

Сьогодні вшановують ще одного святого з таким же ім'ям.

Автор: crkvenikalendar.com
  9 вересня православна церква вшановує пам'ять преподобного Пімена Палестинського
9 вересня православна церква вшановує пам'ять преподобного Пімена Палестинського

Преподобний Пімен Палестинський жив у VI столітті в печері пустелі Рува. Однієї зими до нього прийшов для виховання чернець Агафонік і залишився ночувати в сусідній печері. Вранці чернець розповів, що дуже страждав від холоду.

Преподобний Пімен відповів, що був нагий, але не відчував холоду тому, що до нього прийшов лев, який ліг поруч і зігрів його.

"Однак знай, що я буду з'їдений звірами, бо, коли я жив в світі і був пастухом овець, мимо мого стада йшов чоловік, на якого кинулися мої пси, і розірвали його. Я міг його врятувати, але я не зробив цього. Мені було відкрито, що я і сам помру такою ж смертю", - додав подвижник.

Так і сталося: за три роки потому стало відомо, що святий пустельник Пімен Палестинський пошматований звірами.

9 вересня православна церква також згадує святителя Осія, єпископа Кордувійського; преподобного Саву Венефальського; мученицю Анфісу; святителя Ліверія, папу Римського; священносповідника Дмитра (Крючкова); священномученика Павла (Фокіна), пресвітера; преподобномученика Мефодія (Іванова), пресвітера; священномученика Володимира (Соколова); священномученика Олександра (Цицерова); священномученика Іоанна (Лебедєва); новомучеників Михайла (Воскресенського) та Стефана (Немкова); священномученика протоієреє Іоанна (Смирнова).

Зараз ви читаєте новину «Церковне свято 9 вересня: сьогодні моляться трьом святим з однаковим ім'ям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути