Ексклюзиви
понеділок, 26 липня 2021 05:01

Церковне свято 26 липня: вшановують "Ліву руку Бога"

26 липня православна церква візантійського обряду відзначає свято Собор святого архангела Гавриїла.

Він один з семи святих архангелів, або архистратигів. Гавриїла також називають "Лівою Рукою Бога". Вважається, що він - керівник чину херувимів, які оточують Божий Престол.

Архангел Гавриїл виконує важливу місію: сповіщає повеління Божі та дає надію, щоб божі сини і дочки чули турботу та відчували любов.

Примітно, що святого архангела Гавриїла вшановують двічі на рік. Перший собор святкують 8 квітня, наступного після Благовіщення Пресвятої Богородиці - свята на честь благої вістки від архангела Гавриїла до Діви Марії про те, що вона непорочно зачне від Святого Духа і народить Ісуса Христа, Сина Божого.

Автор: blyzhchedoboga.com.ua
  Архангела Гавриїла вшановують 26 липня
Архангела Гавриїла вшановують 26 липня

Традиція святкування у липні з'явилася не пізніше IX століття. Приводом для встановлення свята послужило, ймовірно, освячення храму на честь архангела Гавриїла у Константинополі.

Також 26 липня церква вшановує декількох святих. Gazeta.ua наводить короткий переказ їх житія.

Святитель Юліан, єпископ Кеноманійський, був поставлений на єпископа апостолом Петром.

Автор: crkvenikalendar.com
  Святитель Іуліан (Юліан), єпископ Кеноманійський
Святитель Іуліан (Юліан), єпископ Кеноманійський

Апостол послав святого Юліана проповідувати Євангеліє в Галію.

У Галії святитель оселився в хижі на околиці міста Кремона - зараз це територія північної Італії. Його проповіді супроводжувалися чудесами зцілення. Поступово до Юліана стали приходити натовпи людей, які просили допомоги. Щоб вгамувати спрагу численних прочан, святий Юліан, помолившись, ударом палиці в землю вивів з сухого місця джерело води.

Святитель Юліан помер глибоким старцем наприкінці I століття. До кінця днів своїх благовістив він про Христа і поборов ідолопоклонство в країні Кеноманійской.

Святий мученик Серапіон постраждав за Христа у III столітті. Як християнина, його привели на суд правителя Акіли. Святий мученик з твердістю сповістив язичникам про свою віру в Христа і був підданий нелюдським катуванням, після чого його кинули до в'язниці. Зцілений Господом Ісусом Христом, він вдруге потрапив на судилище і постав перед суддею зовсім здоровим. Запеклі язичники засудили святого до спалення живцем. Вирок привели у виконання у 205 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як привітати з Днем Ангела іменинників 26 липня

Святий мученик Маркіян народився уродженець Іконії Лікаонської, ще в юнацькому віці своює полум'яною проповіддю навернув до Христа багатьох язичників. За це ревні ідолопоклонники піддали святого тілесному покаранню, а потім послали в Каппадокію до правителя. Зрозумівши, що ні вмовляння, ні погрози не відвернуть Маркіяна від християнства, правитель наказав піддати юнака тортурам, але і тоді святий мученик залишався непохитним у своїй вірності Христу. У 258 році святому Маркіяну відрубали голову, коли він молився, дякуючи Богові за свою долю.

Преподобний Стефан Саваїт був племінником святого Іоанна Дамаскина, знаменитого богослова і філософа, церковного письменника VIII століття, який керував духовним життям юнака. З 10-річного віку Стефан жив у лаврі святого Сави, тому й отримав друге ім'я Саваїт. Невдовзі він став таким досконалим ченцем, що отримав дар яснобачення.

Коли недостойні просили його молитися за них, Стефан, ясновидючим духом бачачи їхнє жалюгідне життя, відповідав: "Нехай ваші діла молять за вас, бо мої молитви нічого вам не допоможуть, доки противляться ваші діла". А праведним казав: "Ви добре стоїте, але дивіться, щоб не впасти; витривайте до кінця, щоби бути спасенними". Праведник мирно спочив у 794 році, знаючи день власної смерті заздалегідь.

Преподобна Сарра Лівійська, Єгипетська діва, відлюдниця жила приблизно у V столітті в пустелі.

Автор: crkvenikalendar.com
  Преподобна Сарра Лівійська, Єгипетська діва
Преподобна Сарра Лівійська, Єгипетська діва

За переказами, протягом 13 років боролася з бісівською спокусою блудними помислами. При цьому Сарра ніколи не молилася, щоб це припинилося - але, навпаки, ще більше віддавалася подвигу і страху Божому, повторюючи: "Господи, дай мені сили!"

Одного разу, коли спокуса посилилася, свята вийшла на ганок своєї келії. Тоді дух блуду з'явився їй в тілесному вигляді і сказав: "Ти, Сара, перемогла мене", на що блаженна відповіла "Тебе перемогла не я, а мій учитель Христос".

Про преподобну розповідали, що вона прожила біля Нілу 60 років і жодного разу не звернула на нього свій погляд, настільки була поглинута молитвою. За переказами, блаженна Сарра говорила: "Я піднімаю ногу, щоб зійти по сходах, і перш, ніж зробити крок, ставлю перед очима смерть". І ще одного разу сказала монахам, що прийшли до неї "Я чоловік - не по природі, але за способом мислення, а ви - жінки".

26 липня День Янгола відзначають Гаврило, Маркіян, Сара, Степан та Юліан.

Щоб ви не забули поздоровити знайомих власників імен, Gazeta.ua пропонує варіанти вітань.

Зараз ви читаєте новину «Церковне свято 26 липня: вшановують "Ліву руку Бога"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути