неділя, 25 вересня 2022 05:30

Церковне свято 25 вересня - що сьогодні відзначаємо

25 вересня церква згадує священномученика Автонома. Крім цього, сьогодні віддання свята Різдва Пресвятої Богородиці.

Святий Автоном був єпископом в Італії. Коли імператор Диоклетіян почав люто переслідувати християн, то він подався до Витинії. Там, у місті Сореос, він навернув багатьох до Христової віри, а одного чоловіка на ім'я Корнилій висвятив на диякона. Далі святий Автоном проголошував Боже слово в Ликаонії і в Ісаврії. Повернувшись у Сореос, висвятив Корнилія на священика й тепер вони двоє поширювали всюди Христову віру. Над Чорним морем, у Клавдіополі, він заснував християнську громаду і знову повернувся до Сореос.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сьогодні день ангела святкують популярні чоловічі імена

Поблизу міста була місцевість Лімна, там християни переважали поган, і вони зруйнували поганську божницю. Погани задумали помститися їм. Вони зібрали велику громаду, напали на Сореос, вдерлися до церкви й убили святого Автонома при престолі під час Божественної літургії. Тіло святого мученика поховала диякониса на ім'я Марія. Сталося це близько 323 року. У часи Костянтина Великого один вельможа на ім'я Северіян над гробом святого священномученика побудував церкву, але вона з роками завалилася. Тоді тут звели величавий храм. Під час цієї будови було знайдено тіло святого Автонома, яке зовсім не змінилося, хоч з дня його смерти минуло понад двісті літ.

Автор: Фото: tatmitropolia.ru
 

Тропар священномученика

Як святителя преподобного, і страждальця вірного,* Церква прославляє святу твою пам'ять* і вірно скликає святкувати, Автономе,* світильнику досконалий, і Тройці угоднику,* моли за нас єдиного чоловіколюбця Бога.

25 вересня у народі святкують день Артамона Змійовика. Наші пращури вважали, що в це свято змії сповзаються з полів у ліси, щоб там під землею перечекати зиму. За повір'ям, якщо мисливцеві на Артамона вдалося вбити хоча б зайця - удача буде супроводжувати в усіх починаннях.

Зараз ви читаєте новину «Церковне свято 25 вересня - що сьогодні відзначаємо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути