Ексклюзиви
вівторок, 02 серпня 2022 05:06

Церковне свято 2 серпня: сьогодні моляться великому пророку Іллі

2 серпня у православній церкві вшановується пам'ять святого пророка Іллі. Він був відомий як ревний християнин, активно боровся з ідолопоклонством.

Пророк Ілля народився у місті Фесфії (Тесвії) Галаадській за 900 років до Різдва Христового. З малих літ Ілля присвятив себе Богові, поселився в пустелі й жив у молитві й суворому пості. Тоді царем Ізраїлю був Ахав, який закликав людей поклонятися ідолам. Прихильницею ідолопоклонства була й цариця Єзавель. Серед тих ізраїльських сміливців, які виступали проти цього був Ілля. Він ревно молився, закликав людей покаятися і повірити в Єдиного Бога. Бачачи духовну загибель свого народу, Ілля переконував царя навернутися, пророкував нещастя для народу, якщо той не схаменеться. Коли цар не послухався слів пророка, настала трирічна засуха, що спричинила голод у країні. І лише за молитвами святого пророка Іллі на спраглу землю знову впав дощ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іменини 2 серпня: як оригінально привітати з Днем ангела

Автор: ukr.media
  Пророка Іллю забрали живим на небо
Пророка Іллю забрали живим на небо

Ілля зазнав чимало переслідувань від ідолопоклонників. Коли він збирався вмирати, то дізнався, що Бог живим забере його на небо. Так і сталося. Товариш Іллі та інші свідки бачили як з'явилася вогняна колісниця і ангели підняли Святого на небо. Саме так зображають Іллю іконописці - на вогненній колісниці, запряженій четвіркою крилатих коней, що возноситься в небеса.

Під час земного життя Ісуса Христа, пам'ятаючи про чудеса Іллі, іудеї сприймали сина Божого за пророка. А в час Преображення Господнього на горі Фавор Ілля разом з Мойсеєм розмовляли з Господом. В тропарі свята Ілля трактується як "Ангел тілесний, твердиня пророків, другий предтеча Христового пришестя".

Що не можна робити

В Ільїн день і після нього купатися не можна. Вважалося, що за тиждень до свята і після нього купатися небезпечно, бо водяний або русалка можуть утягнути в воду.

У цей день намагайтеся рідше дивитися в дзеркало. Особливо це попередження стосується літніх і хворих людей - поганий влив задзеркалля.

Не рекомендують також бігати вулицею, голосно говорити, співати, кричати, стріляти.

Не можна займатися сільськогосподарськими роботами, сіно вже має бути прибрано.

В народі сьогодні відзначають день Іллі, який названий на честь святого пророка. Вважалося, якщо 2 серпня піде дощ, то він має цілющі властивості.

Зараз ви читаєте новину «Церковне свято 2 серпня: сьогодні моляться великому пророку Іллі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути