четвер, 20 грудня 2007 18:45

Через вантажні фури в селян тріскаються хати

Улітку на міжнародній трасі Київ—Москва розпочали ремонтувати міст через річку Сейм. Транспорт направили через Чернігів Новгород-Сіверською дорогою. Фури їдуть на Росію й удень і вночі.

— Машин побільшало разів у п"ять! — каже житель села Лозова Сосницького району Чернігівської області 66-річний Михайло Шкляр. Його хата за 10 м від дороги. — Як їде фура, піч качається, мов колиска. На жінці не можу влежать, падаю!

Рік тому Ольга Шавлак переїхала з квартири в Сосниці до материної хати в Лозовій. Каже, в помешканні було тихіше, ніж у приватному будинку.

— І в день і вночі гул стоїть. Як промчить фура, вікна трусяться, піч підплигує, — говорить жінка.

Хата Ольги Шавлак метрів за 200 від дороги. Наприкінці серпня в будинку впало 6 метрів цегляної стіни, що облицьовує його.

— Тоді я була вдома сама, — розказує Ольга. — Пішла в сарай кришити гусям яблука. Чую, проїхала фура. А тоді як загуркоче! Думаю, стіна впала. Виходжу з-за хати — так і є! Пилюка стовпом, цегла попадала на паркан, а на ньому горщики сушились. Побило всі, розтрощило паркан. Добре, ніхто не йшов мимо.

Стіну полагодив чоловік Ольги Шавлак. На 100 грн довелося докупати силікатної цегли та шість мішків цементу.

— Мабуть, скоро і друга стіна впаде. Дивіться, он цегла біля одного вікна почала відходити від дерева, — показує жінка.

Мабуть, скоро і друга стіна впаде

Восени також завалились дві стіни веранди в будинку 53-річної Галини Слюти.

— Перед морозами ми встигли стіни перекласти, — показує чоловік Слюти Михайло Милейко, 49 років. — Та ось почала вигинатися вже інша. Її підперли колодою. Ще одну підпору поставили під дах, щоб вирівняти і зменшити нагрузку на стіну. Мо" до весни достоїть. А по теплу і цю перекладемо.


Щодві хвилини через Лозову їде фура. Біля зупинки чатують даїшники. Вечоріє. Патрульні збираються додому, тому говорять поспіхом.

— Далекобійники тут рідко перевищують швидкість. Їдуть 60, ну максимум 70 кілометрів на годину. Якщо хто зрідка коли й порушує, ми його караємо, — розповідає прапорщик міліції, хлопає дверцятами. Машина від"їжджає.

Після цього машини на трасі перестають блимати фарами зустрічним авто "Обережно, стоять даїшники".

Біля магазину місцеві чоловіки кажуть, що водії вантажівок часто порушують правила.

— Фури їздять і по п"ятеро, одна за одною, і йдуть на обгон у селі, — говорить 74-річний Федосій Вереша.


Про біду жителі Лозової нікуди не повідомляли. Про інциденти не знають в управлінні з надзвичайних ситуацій облдержадміністрації та в службі автодоріг.

— Будинки, зроблені без проекту, дідівським методом, можуть руйнуватися від вібрації, — розповідає голова обласної спілки архітекторів Віталій Травка, 52 роки. — Чим менш заглиблений фундамент, тим більше передається вібрація на будинок. Велику роль відіграють ґрунти. Щільний пісок, як у Лозовій, добре передає вібрацію, м"якші ґрунти — слабше. До того ж раніше будинки і дороги розраховувалися на значно легший транспорт, вантажопідйомністю до п"яти тонн. Нині їздять машини з вантажем у чотири рази більшим.

Ремонт мосту завершили

Частина "московської траси" Кіпті—Глухів—Бачівськ протяжністю 144,8 км побудована 1955–1961 років. Вона є основним транспортним виходом із центральної та північної України на Росію. Із моменту будівництва капремонту дороги не проводили.
За два роки на ремонт "московської траси" на українській ділянці планували витратити 500 млн грн. Найбільш затратним став ремонт моста через Сейм довжиною 405 м. Нині вже розпочали передачу його в експлуатацію.

Зараз ви читаєте новину «Через вантажні фури в селян тріскаються хати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути