Ексклюзиви
вівторок, 25 лютого 2020 12:15

Через скасування закону про захист майданівців постраждають невинні

Через скасування закону про захист майданівців постраждають невинні
Віктор Таран: Майдан - це повстання народу проти злочинної та корупційної влади, яка готувалася перекреслити геополітичне майбутнє України. Оцінку йому повинні давати історики. Фото: Четверта студія

Скасування закону про недопущення переслідування та покарання учасників Революції гідності зашкодить активістам, які ні в чому не винні.

Про це в коментарі для Gazeta.ua говорить політолог Віктор Таран.

"Закон ухвалили 21 лютого 2014-го. Складається з кількох пунктів. Один із них – чітко встановлено часову та юридичну межу його застосування.
Він вимагає припинити кримінальне та адміністративне переслідування учасників акцій протесту у період з січня по лютий 2014-го. Саме тоді з боку силовиків було багато неправомірних затримань активістів Революції гідності та Автомайдану. За цей період не вбили жодного силовика.

Офіційно перший силовик на Майдані загинув о 17:00 18 лютого після масових вбивств майданівців у Маріїнському парку та урядовому кварталі
Це зовсім інший часовий проміжок, який не стосується закону про заборону переслідування учасників Революції гідності. Від його скасування можуть постраждати тільки активісти, які ні в чому не винні", - пояснює експерт.

Водночас останній пункт цього закону говорить про те, що всі ці кримінальні та адміністративні справи щодо майданівців мають бути знищені протягом місяця, наголошує він.

"Тобто їх уже давно немає. Тож незрозуміло, як голові ДБР Ірині Венедіктовій допоможе у розслідуванні скасування амністії майданівців. Адже ідея скасувати закон належить саме їй", - каже Віктор Таран.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Венедіктова готова зустрічатися з Портновим, але не з адвокатом Порошенка

За його словами, ідея партії "Голос" визнати Майдан історичною подією нічого не дасть. Це популізм, за який не проголосує український парламент.

"Парламент зараз політично дуже розпорошений. ОПЗЖ кричить, що майданівці - злочинці, а "Голос" хоче визнати революцію історичною подією.

Майдан - це не просто історична подія. Це феномен. Це було повстання народу проти злочинної та корупційної влади, яка готувалась перекреслити геополітичне майбутнє України. Оцінку йому повинні давати історики.

Зараз, на жаль, ця тема розколює суспільство, на ній спекулюють політики. Щоб суспільство заспокоїлось, нашій владі треба просто припинити говорити про ті події", - вважає політолог.

На його думку, депутати можуть по-іншому покращити процес розслідування злочинів на Майдані.

"Нехай піднімуть питання, чому заступником Венедіктової призначили адвоката Януковича Бабікова?

Чому всі справи досі не передано до ДБР? Чому Ірина Венедіктова незаконно отримала посаду директора без дотримання законної процедури?

Адже все це дискредитує Бюро. Будь-яке рішення, яке воно прийме, можна буде оскаржити, бо цей орган сам не дотримується законів у своїй діяльності", - додає Таран.

Закон про недопущення переслідування і покарання учасників Революції гідності заважає справедливому розслідуванню справ Майдану. А саме вбивств 13 правоохоронців. Про це заявила виконувачка обов'язків директора Державного бюро розслідування Ірина Венедіктова в інтерв'ю "Лівому берегу".

Зараз ви читаєте новину «Через скасування закону про захист майданівців постраждають невинні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути