Ексклюзиви
середа, 26 червня 2019 11:37

Це імітація серйозних змін: пояснили, що відбувається у Грузії

Це імітація серйозних змін: пояснили, що відбувається у Грузії
Грузія планує перейти на пропорційну виборчу системуФото: Wikiwand

Грузія планує перейти на пропорційну виборчу систему в умовах нульового виборчого бар'єру для парламентських виборів з 2020 року. Про це заявила правляча партія "Грузинська мрія — Демократична Грузія".

"Всі пострадянські країни роблять схожі кроки, але все одно рухаються по колу. Спочатку вважалося, що мажоритарна система набільш демократична. Бо обирають дійсно політичних лідерів. Потім з'ясувалось, що вибори можна купувати. Зараз вважається, що пропорційна система буде більше відповідати настроям суспільства, бо партії важче купити. Врешті зрозуміють, що це теж не так. Це імітація серйозних змін і небажання міняти основи системи влади. Головне — не вид виборчої системи, а відповідальність, яку має нести кожен депутат", - каже політолог Олександр Кочетков.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Грузини не розуміють, що після російських грошей приходять танки

Рік тому перехід на пропорційну систему планували на 2024-й і бар'єр повинен був скласти 5 відсотків.

"Якщо вибори таки будуть достроковими і пройдуть наближчим часом, то мають всі шанси якісно оновити парламет і зменшити вплив Кремля. Бо суспільство зараз збуджене, має антиросійські настрої. Для України цей досвід не показовий, бо маємо іншу ситуацію. Нам треба системно на рівні влади згортати економічні відносини з Росією, бо вона використовує їх для впливу на нашу політику. Тому нам потрібна в першу чергу незалежність економічна", - вважає політолог Кочетков.

21 червня близько 7 тис. грузинів вийшли на акцію протесту. Вимагали відставки керівника Міністерства внутрішніх справ, голови Служби безпеки та спікера парламенту Іраклія Кобахідзе, який вже залишив посаду. Протестувальники почали штурмувати парламент. Поліція застосувала сльозогінний газ і гумові кулі.

Зараз ви читаєте новину «Це імітація серйозних змін: пояснили, що відбувається у Грузії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути