понеділок, 02 травня 2022 13:27

"Було групове зґвалтування матері і доньки російськими окупантами" - психолог про злочини загарбників

"Було групове зґвалтування матері і доньки російськими окупантами" - психолог про злочини загарбників
Альона Кривуляк надає психологічну підтримку людям, які постраждали від російських окупантів. Фото: youtube.com

З початку гострої фази війни гаряча лінія "Ла Страда - Україна" отримали 4 тисячі звернень. Із них близько 75 відсотків - від жінок. В основному звертаються із запитаннями, як евакуюватись чи як отримати гуманітарну допомогу. Компанія також зафіксувала 15 звернень про зґвалтування. Одне з них від неповнолітньої дитини, та одне - від чоловіка.

Про це Gazeta.ua розповіла психологиня Альона Кривуляк.

"Робота з випадками зґвалтування - це одна з найважчих категорій. З дітьми і жінками є свої складності, з чоловіками - свої. Ще до повномасштабної війни це була табуйована тема. Чоловіки майже не звертались за допомогою. Зараз так само це не є винятком. Їм дуже соромно зізнаватись, що така ситуація трапилась", - розповідає Альона Кривуляк.

Психологи співпрацюють із нацполіцією. Якщо жертви готові надавати свої персональні дані, то їх передають правоохоронним органам для розслідування злочину.

"У нас є випадок зґвалтування стосовно неповнолітньої дитини. Вона прекрасно розуміє, що відбулося. Тому їй доволі складно адаптуватись і пережити цю травматичну подію. Також працюємо з людьми, які стали свідками вбивства своїх близьких. Найбільше вразив перший випадок, який отримали в період повномасштабної війни. Це трапилось на території, що досі непідконтрольна Україні. Це було групове зґвалтування матері і доньки російськими окупантами. Цій сім'ї було складно надати більш якісну в плані ресурсів допомогу, бо українських інституцій на непідконтрольних територіях нема на даний момент", - додає психологиня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Хлопець став жертвою групового зґвалтування, а тоді ще багато днів провів у підвалі з тілами" - психологиня розповіла про звернення громадян

Стверджує, що статистика по зґвалтуваннях зараз не є репрезентивною, оскільки не всі жертви наважуються розповісти про акти насилля, або просто не мають такої змоги, бо перебувають на непідконтрольній Україні території.

"Також було звернення від хлопця, який постраждав від групового зґвалтування російськими окупантами. До того він став свідком, як вбили його дівчину і йому ще довелося багато днів перебувати у підвалі з тілами. Щоб позбутись психологічної травми кожному потрібна різна кількість сеансів терапії. Комусь три місяці, комусь - роки. Єдине, що однозначно - самостійно вийти з цього стану буде неможливо", - каже Кривуляк.

Російські окупанти в Україні зґвалтували 400 дітей та дорослих – це лише з офіційних звернень. Про це повідомила омбудсмен Людмила Денісова. Перші скарги про сексуальне насилля з боку загарбників почали надходити наприкінці березня. Тоді українські військові почали звільняти міста Київщини і люди нарешті змогли заявити про злочини окупантів.

Зараз ви читаєте новину «"Було групове зґвалтування матері і доньки російськими окупантами" - психолог про злочини загарбників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути