пʼятниця, 16 квітня 2010 15:58

Будівництво біля Софії Київської є законним

Будівництво біля Софії Київської є законним

Представники державних органів заявляють, що будівництво елітного житлового комплексу в буферній зоні Національного заповідника "Софія Київська" є законним.

"Назвати протиправним (будівництво - ред.) не можу", - заявив на прес-конференції в п"ятницю в.о. начальника Головного управління містобудування, архітектури і дизайну міського середовища (Київголовархітектура) Київської міськадміністрації Сергій Броневицький.

Він заявив, що замовник - ТОВ "Інвестиційно-будівельна група" - має всі необхідні дозволи і узгодження на ведення будівництва по вул. Гончаря, 17-23.

Разом з тим, він також додав, що вважає дане будівництво "за неправильне".

С.Броневицький також заявив, що Київголовархітектури пропонує ТОВ "Інвестиційно-будівельна група" привести висоту будівлі відповідно до вимог Генплану столиці - не вище 27 м.

Представник Головного управління охорони культурної спадщини Київської міськадміністрації Сергій Кобрін також заявив, що дане будівництво "відповідає законодавству".

"Наше управління погоджувало проектну документацію, але дозволу на будівництво не давало, це пріоритет Державної служби з питань охорони національної культурної спадщини" - підкреслив він.

Разом з тим, за його словами, в узгодженому проекті висота будівлі не перевищувала 27 м, а зараз проектом передбачено будівництво будівлі висотою 41 м.

Заступник міністра регіонального розвитку і будівництва України Ігор Соколов також вважає, що дане будівництво ведеться відповідно до законодавства.

"Інспекція Держархбудконтролю дає чітку відповідь, що дозвіл (на будівництво - ред.) виданий відповідно до чинного законодавства", - заявив він.

Разом з тим, за його словами, по цьому об"єкту існує велика кількість судових рішень і розпоряджень прокуратури, яке Мінрегіонбуд вивчатиме.

"На сьогодні є судове рішення про заборону Мінрегіонбуду і Держархбудконтролю. Заходити на майданчик і виконувати свої посадові обов"язки", - повідомив замміністра.

"Поки є такі судові рішення, ми не можемо порушувати закон - судові рішення повинні виконуватися", - підкреслив він.

При цьому І.Соколов відзначив, що інвестор "сумлінно пройшов весь шлях" отримання необхідних дозволів і узгоджень. "Напевно, не варто звинувачувати інвестора в тому, що він зайшов на майданчик, слід розбиратися з тим, як це відбулося". - сказав він.

Голова профільної комісії Київради Олександр Бригінець (фракція БЮТ) нагадав, що на розгляд столичної міськради двічі виносилося питання про заборону даного будівництва. Проте, за пропозицією фракції Партії регіонів до проекту рішення вносилися поправки, відповідно до яких забудовникові не заборонялося вести будівництво, а пропонувалося упорядкувати проектну документацію.

На думку А.Бригінця, заборона будівництва даного об"єкту всіляко затягується, щоб інвестор зміг почати будівельні роботи. На його думку, зараз Київрада повинна ухвалити рішення про заборону на будівництво, а потім слід розбиратися з тим, наскільки воно є законним.

Проти будівництва даного об"єкту активно протестує громадськість, оскільки це може привести до виключення Софії Київською зі списку культурної спадщини ЮНЕСКО.

Представники громадськості неодноразово проводили акції протесту проти даного будівництва. Так, літом 2009 року проти учасників акції протесту був застосований сльозоточивий газ.

Два дні тому четверо активістів влізли на баштовий кран і на дві години заблокували його роботу, проте, охоронці змусили їх спуститися з крана.

"Я так думаю, наступного разу цей кран потрібно просто підірвати", - заявив один з учасників захоплення крана на прес-конференції.

Интерфакс-Украина
Зараз ви читаєте новину «Будівництво біля Софії Київської є законним ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути