вівторок, 02 липня 2013 18:48

"Будинок треба знести, обробити фундамент і закопати" - у київському гуртожитку виявили 39 видів грибів
18

Фото: Фото: Наталія Шестопал

У будинку столичної п'ятиповерхівки на вул. Мілютенка, 23а у Деснянському районі Лісного масиву виявили 39 видів токсиноутворюючих грибів. Належна експертиза була проведена у Інституті мікробіології та вірусології ім. Д. К. Заболотного НАН України. Основна причина грибків - це відсутність у будівлі належної системи вентиляції. Через це всі стіни будинку вкриті пліснявою та грибком. Від цього діти страждають від бронхіту та астми. Мешканці щопівроку роблять ремонт, проте повністю вивести грибок неможливо.

"Це будинок-привид, який руйнується на очах. Будинок поїдає пліснява. Гриб їсть навіть арматуру, цеглу, вона починає розшаровуватися. Пліснява роз'їла металеві конструкції. Тут страшно за щось ухопитись. Електрики бояться чіпати електрику, бо ще струмом уб'є. Зачепи його, все зруйнується", - зауважує Марія Максимчук, мешканка будинку.

Марія Максимчук живе у цьому гуртожитку з чоловіком і трьома дітьми вже 23 роки. Має дві кімнати, щомісяця сплачує комунальні 800 гривень. Працює вечірнім комендантом в Київському національному торговельно-економічному університеті.

"Скажете, що моїй Уляні сім років? Всі п'ять дають, не більше. У нашому будинку живе дівчинка, так у неї легені відмовили через цю плісняву. У крові дитини виявили грибок. Порівняли його з цим грибком, що у під'їздах, виявився ідентичним", - розповідає жінка.

Проводи від електрики висять у коридорах будівлі, біля дверей ванної кімнати. У під'їзді будинку тхне сирістю. Стіни облуплені, скрізь пліснява. На стінах зсередини будівлі величезні діри, з яких видно труби. З іншої сторони входу до будинку, що на першому поверсі, вибиті двері. Цікавлюсь чи люди продають і купують у цьому будинку кімнати.

"Є такі. Багато людей продавали кімнати і багато купували. Але це у кого гроші є. Коли заселялися сюди нам обіцяли, що ми отримаємо квартири проживши тут п'ять років. А тут Чорнобиль вдарив і все. Ми осталися без нічого", - розповіла Марія Степанівна.

У будинку один під'їзд, 142 квартири. На першому поверсі розташована фірма "Еліс" у якій продають ваги. Це колишній чоловічий гуртожиток, який належав підприємству з випуску хімічних ниток і волокон "Хімволокно". Після призупинення роботи підприємства гуртожиток перейменували у "будинок готельного типу". У 2005 році перевели у підпорядкування ЖЕКу №302.

"Вентиляції немає, каналізації, труби - це все зроблено неякісно. У нас у кімнаті є вентиляція, але вона не така хороша. Вентиляція має працювати, як витяжка, щоб все витягувало. А тут температура ганяється і мокріють всі стіни. Ремонт не допоможе, треба все зносить. Як не роби ремонт, все рівно воно все вилізе знову. Дім має гіпсові стіни, воно все проcякнуте. А вони хитрі, типу нам зроблять капітальний ремонт. Дають нам папірці на підписи. А всі ці документи, всі ці інститути - це все до задниці. Треба було ремонт робити ще вісім років тому", - розповідає чоловік Марії Максимчук.

У Деснянський райдержадміністрації мешканцям гуртожитку пропонували зробити капітальний ремонт, без відселення. Люди відмовились через те, що під час будівництва будуть дихати грибками. Крім того, бояться, що їх квартири можуть завалитися.

"Ми подохнемо. Це буде така грибкова атака, що у нас ці гриби будуть у крові. Будемо в перші дні ремонту потроху людей на кладовище виносить. Люди будуть дихати грибком, а від втручання дім може завалитися", - обурюється Марія.

За висновком Інституту гігієни та медичної екології ім. О. М. Марзєєва АМН України мешканців треба терміново відселити і зробити капітальний ремонт з застосуванням дезинфікуючих засобів зареєстрованих МОЗ України.

"Я що не знаю, що таке гриб і чим воно загрожує. Чи не розумію у будівництві. У інтернеті написано, як той гриб діє на наше здоров'я. І ніхто цей будинок не відновить. Цей будинок треба знести, обробить фундамент і закопати. Виписують дітей з роддому і пишуть, що тут хороші умови. Які тут хороші умови? По санітарним нормам дитину можна помити у ванній у якій миється 18-20 чоловік? А вони вертолітні майданчики будують. Сини у нашого президента моментально стають мільйонерами. Наша проблема має бути на рівні політиків, бо ми живемо у ямі. Два роки добивалися, щоб нам зробили аналіз грибка", - зазначила Марія Максимчук.

Юристи та народні депутати радили мешканцям звернутися до суду. Проте люди бояться, щоб не залишатися на вулиці.

Зараз ви читаєте новину «"Будинок треба знести, обробити фундамент і закопати" - у київському гуртожитку виявили 39 видів грибів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути