Ексклюзиви
середа, 27 лютого 2008 15:39

Британський учений попередив про загрозу бойових роботів

Професор університету Шеффілдського Ноел Шарки виступив із застереженнями у зв"язку з можливим розв"язуванням нової гонки озброєнь в області роботизованих систем.

Як відзначає британський учений, в даний час багато країн світу розробляють технології для створення бойових роботів. Лідером в даній області є Сполучені Штати. Згідно з опублікованим Пентагоном в грудні минулого року планом розвитку автономних систем на 2007-2013 роки, США інвестують в розробку подібних пристроїв близько 4 мільярди доларів до 2010 року.

На даний момент в Іраку розгорнені більше чотирьох тисяч роботів, до яких Ноел Шарки відносить і безпілотні літальні апарати (БПЛА). Поки ухвалення рішення про застосування засобів ураження залишається за людиною. Проте в майбутньому ситуація може радикально змінитися. Вже зараз США вважають пріоритетом створення повністю автономних бойових систем. Це означає, що роботи будуть самі визначати, де і кого слід знищити.

Окрім США програми розробки дистанційно керованих бойових систем реалізуються низкою європейських країн, а також Росією, Канадою, Південною Кореєю, Китаєм, Сінгапуром, ПАР, Ізраїлем і Індією.

На думку Шарки, головна небезпека полягає в тому, що копіювання одного разу розроблених систем легко може вийти з-під контролю. При цьому в результаті все більш широкого розповсюдження технологій і зниження їх вартості зростає і загроза попадання бойових роботів в руки терористів, які можуть використовувати їх замість смертників. Існують і сумніви етичного характеру, зокрема, пов"язані з можливістю дотримання міжнародних норм ведення бойових дій при використанні роботів.

Професор Ноел Шарки відомий телеглядачам Великобританії як головний суддя тих, що демонструвалися по ВВС в 1998-2004 роках телешоу Robot Wars ("Війни роботів"), а також як експерт, що брав участь в програмі Bbc"s Technogames, повідомляє Defenсetalk.

Зараз ви читаєте новину «Британський учений попередив про загрозу бойових роботів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути