четвер, 22 травня 2008 15:44

Британський суд не дав Березовському звинуватити Абрамовича у залякуванні

В Лондоні триває судова тяжба двох російських олігархів - Бориса Березовського і Романа Абрамовича. В четвер, 22 травня, на засіданні Високого суду було ухвалене одне з перших рішень у цій справі.

Суддя Девід Макі не дозволив адвокатам Березовського внести до позовної заяви формулювання "незаконне залякування" і "незаконні погрози", які сторона позивача хотіла застосувати до Абрамовича. Як відомо, Березовський добивається компенсації за акції телеканалу ОРТ та інші активи, якими він поступився Абрамовичу в 2000 році, за його словами, нижче ринкової вартості.

Девід Макі назвав те, що сталося на засіданні, "першою невеликою сутичкою, без явних переможців і переможених, у справі, яка потенційно стане дуже великою".

Суддя вказав, що у Березовського залишається можливість висунути проти Абрамовича звинувачення в шахрайстві, якщо так порекомендують його адвокати.

На попередніх засіданнях адвокати Абрамовича заявили, що претензії Березовського безперспективні і тому вони подадуть клопотання про припинення справи, зважаючи на відсутність у позивача шансів на успіх.

Нагадаємо, в позовній заяві Березовського йдеться, що в ході зустрічей на півдні Франції Березовський і його діловий партнер Бадрі Патаркацишвілі поступилися Абрамовичу своїми долями в капіталі нафтової компанії "Сибнефть", "Русала" і телеканалу ОРТ (нині "Перший канал"). Абрамович, за словами Березовського, змусив їх це зробити, передаючи погрози з Кремля. Зокрема, тодішній президент Росії Володимир Путін заявляв, що посадить Березовського до в"язниці.

Крім того, в грудні 2000 року був заарештований близький друг обох олігархів Микола Глушков. За версією Березовського, Абрамович повідомив їм, що, якщо вони продадуть свої акції телеканалу ОРТ, Глушкова звільнять. Акції були продані, але Глушков залишився у в"язниці.

Згодом Абрамович продав активи, що належали йому в ОРТ і компанії "Русал". "Сибнефть" Абрамович перепродав "Газпрому", який перейменував компанію в "Газпромнефть".

Березовський і Патаркацишвілі отримали з продажу приблизно по мільярду доларів, але, на думку Березовського, їх активи коштували як мінімум в п"ять разів більше.

Розповідаючи, як він передавав Абрамовичу повістку до суду, Березовський підкреслив, що зробив це відповідно до всіх законів. Він просто кинув її Абрамовичу під ноги, тому що не зміг пробитися крізь охоронців власника футбольного клубу "Челсі".

Свої претензії до Абрамовича Березовський оцінює в 2 млрд фунтів стерлінгів (близько 3,8 млрд доларів). Обидва бізнесмени наразі постійно або тимчасово проживають, а також ведуть свої справи у Великобританії. Згідно зі списком багатіїв Сполученого Королівства, опублікованого 27 квітня газетою "Санді таймс", Абрамович посідає в ньому 2-е місце зі 11,7 мільярдами фунтів стерлінгів статків, Березовський посідає "скромну" 123-ю позицію з 667 мільйонами фунтів, повідомляє Би-Би-Си.

Зараз ви читаєте новину «Британський суд не дав Березовському звинуватити Абрамовича у залякуванні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути