Ексклюзиви
понеділок, 18 січня 2016 16:28

Британський письменник присвятив п'єсу Україні

Британський письменник присвятив п'єсу Україні
Актор Тоні Везлі Вотсон поєднав лондонську реальність і українське коріння. Фото: BBC Україна

Британець Тоні Лелів написав п'єсу, в якій розповів про свою українську лондонську родину, свої пошуки української нареченої і про враження від пережитого в першій поїздці в Україну. Про це повідомляє BBC Україна.

За п'єсою вже поставили виставу "You What? He's Ukrainian" - "Шо-шо? Він українець". Упродовж понад години актор Тоні Везлі Вотсон переносить глядачів невеликого театру Theatro Technis у світ української родини Лондона середини 70-х років.

Герой вистави Майкл народився в родині українських емігрантів у лондонському районі Степні, відомому як батьківщина римованого сленгу кокні. І хоча дитинство хлопця пройшло вже в іншому районі, значно вишуканішому Ізлінгтоні, однак мова спектаклю пересипана сленговими виразами "кокні зі Степні".

"Мені було десь 9 чи 11 років, ми з хлопцями грали у футбол на майданчику біля дому. Я щойно забив гол - і весь був переповнений радістю і піднесенням, аж раптом до мене підходить якийсь малий і запитує: "Гей, ти? Ти звідки? Звідки твоє ім'я?" Я йому на це кажу, з України. А він - "Шо-шо?" Ось ця фраза, яку мені потім доводилося багато разів чути, і стала назвою п'єси", - розповів Тоні Лелів.

Оповідь про те, як воно - пояснювати час від часу, чому в тебе не англо-саксонське ім'я і звідки взялися українці на півночі Лондона, як розповів Лелів, тепер може видатися дивною. Тепер про Україну знають у Британії всі. Але в часи його дитинства - у 70-х і 80-х - про Україну чули одиниці.

Завершується вистава все знову ж таки футболом. Сергій Ребров, який у складі "Гаммерсів" показав себе не з найкращого боку, на батьківщині забиває вражаючий гол. І герой вигукує - захоплено і здивовано - все ту ж фразу: "You what??? He's Ukrainian!"

Зараз ви читаєте новину «Британський письменник присвятив п'єсу Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути