середа, 12 березня 2008 15:58

Британські експерти визначили культурну столицю світу

Лондон визнали культурною столицею світу. Експерти Лондонського агентства розвитку зіставили показники "культурної привабливості" британської столиці з аналогічними показниками чотирьох інших найбільших культурних центрів світу: Нью-Йорком, Парижем, Шанхаєм та Токіо. Практично за всіма цими показниками Лондон вийшов в лідери, пише The Financial Times.

Так, в британській столиці, як з"ясувалося, більше національних музеїв, галерей витворів мистецтва і театрів, ніж в інших згаданих в цьому аналізі містах. У Лондоні також щорічно проводиться більше всіляких музичних і театральних вистав, а також фестивалів і різних фольклорно-музичних заходів.

Жителі і гості Лондона, згідно цього аналізу, набагато частіше нью-йоркців або парижан відвідують кінотеатри - 39,8 млн в рік, театри - 12,4 млн і музеї - в процентному співвідношенні. У британській столиці, зокрема, розташовані 22 національних музея, в Парижі їх 19, в Нью-Йорку - 16. Щорічно в Лондоні проводиться 200 фестивалів, в Нью-Йорку - 81, в Парижі - 40, а показник щорічних театральних вистав в британській столиці рівний 17 тисячам 285, в Парижі - 15 тисяч 598, в Нью-Йорку - 12 тисяч 45.

Вітаючи це документальне підтвердження культурного світового статусу Лондона, мер міста, Кен Лівінгстон, заявив, що саме завдяки своїй культурній перевазі британська столиця стала одним з найбільших міст світу. "Ніхто не приїжджає до Лондона для відвідин його банків, - відзначив він. - Міста запам"ятовуються не економічними показниками, а своїми культурними досягненнями".

Втім, як випливає з аналізу Лондонського агентства розвитку, бізнес і культура в британській столиці зовсім не цураються один одного. Так, в 2005 році в "культурному секторі" Лондона були зайняті 554 тисячі людей або близько 12% жителів столиці. Їхня діяльність додала більше 38 млрд доларів в загальну річну "корзину" вироблюваних товарів і послуг, що надаються Лондоном, передає ІТАР-ТАРС.

Зараз ви читаєте новину «Британські експерти визначили культурну столицю світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути