Ексклюзиви
четвер, 13 березня 2008 12:21

Борис Тадіч розпустив парламент і призначив дострокові вибори на 11 травня

Борис Тадіч розпустив парламент і призначив дострокові вибори на 11 травня
Президент Сербії Борис Тадіч у четвер розпустив парламент і призначив дострокові вибори на 11 травня. Відповідну інформацію підтвердили в прес-службі глави сербської держави. Коаліційний уряд на чолі з прем"єром Воїславом Коштуніцей, що визнав у понеділок неспроможність проводити спільну політику з проблем Косова та євроінтеграції, рекомендував главі держави поєднати парламентські вибори з місцевими і провести їх 11 травня.

Як очікується, парламентські вибори – другі з січня минулого року – дозволять Сербії сформувати нову правлячу більшість. Сербській політичній еліті слід визначитися з тим, що для неї важливіше: інтеграція в ЄС або продовження боротьби за Косове, яку дехто тут вже вважає програною. Втім, цього разу черга – за виборцями, чиє волевиявлення має привести до реконфігурації національного політичного простору.

Разом з тим, не виключено, що травневі вибори нічого в кардинальному плані не вирішать. Країна, розколена на два практично рівновеликих табори – "європейців" і "патріотів", – вступає в тривалий період нестабільності, що за умов обмежених економічних і фінансових ресурсів може тягти за собою не тільки політичні, а й соціальними потрясіннями, повідомляє ИТАР-ТАСС.

Як би там не було, найсерйозніші шанси на перемогу має Сербська радикальна партія (СРП), що набрала в січні 2007 року найбільше число (28%) голосів і продемонструвала збільшені можливості в другому турі президентських виборів у лютому цього року. Тоді за кандидата СРП Томіслава Ніколіча голосувало 2,197 млн людей, тобто всього на 107 тисяч менше, ніж за Бориса Тадіча, який отримав перемогу за підтримки більшості партій демократичного штибу. Причому президентські вибори перетворилися, по суті, на референдум з тих самих питань, які зараз відправили у відставку уряд. Зараз, після того, як у Пріштіні була проголошена незалежність, число прихильників СРП не могло не зрости.

Саме тому президентська Демократична партія (ДП) спробує або створити широкий передвиборчий блок, або якомога оперативніше сформувати коаліцію за підсумками виборів. Радикали вже заявили про те, що союзників собі підшукуватимуть після того, як визначиться розстановка сил у парламенті нового скликання. З 2000 року жодна з сербських партій не набирала на виборах більше 50% голосів, тому всі тутешні уряди були коаліційними. Навряд чи травневі вибори стануть винятком. Заповітна мета кожного партійного блоку – дістати мінімум 126 депутатських мандатів (всього в скупщині 250 місць) і сформувати правлячу більшість.

Перемагає той, хто краще вміє домовлятися з потенційними партнерами. Дотепер з цим завданням краще справлялися демократи. Проте зараз цей блок розколотий: Демократична партія Сербії Воїслава Коштуніци<>і "Нова Сербія" Веліміра Іліча як і раніше разом, але з президентською ДП та її партнером "Група 17 плюс" їм вже не по дорозі.

Логіка політичного процесу штовхає Коштуніцу і Ніколіча до співпраці, і, судячи з обережних поки заяв із оточення цих лідерів, такий поворот подій розглядається як бажаний і можливий. Якщо він відбудеться – до чи після виборів – Сербія має шанс заручитися достатньо стійким парламентом і урядом, що сповідують єдину зовнішню і внутрішню політику, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Борис Тадіч розпустив парламент і призначив дострокові вибори на 11 травня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути