понеділок, 11 серпня 2014 19:42

Боротьба за місце предстоятеля УПЦ йде між трьома претендентами

Боротьба за місце предстоятеля УПЦ йде між трьома претендентами

Всередині єпископату розгорнулася боротьба за місце предстоятеля Української Православної Церкви між трьома претендентами.

13 серпня в Києві відбудеться Собор єпископів Української православної церкви (УПЦ) для обрання нового предстоятеля УПЦ Митрополита Київського і всієї України. Собор, призначений у зв'язку з кончиною митрополита Володимира (Сабодана), відбудеться в Трапезному Храмі на території Києво-Печерської Лаври. Під час Собору відбудуться і вибори, в яких буде брати участь увесь єпископат (близько 100 архієреїв).

Голосування відбудеться у два тури. У першому - будуть голосувати 74 архієрея. Спочатку голосують тільки ті архієреї, які очолюють єпархії.

Далі три особи, які набрали максимальну кількість голосів, виходять у так званий "другий тур", на якому вже остаточно обирається предстоятель церкви. Так чиї ж інтереси зійшлися на українському престолі?

Кремлівський фактор

Москва має намір активно використовувати фактор церкви на політичному рівні і формуванні в Україні політики "русского мира". В даний час Кремль як ставленика патріарха Московського Кирила в Україні бачить митрополита Бориспільського та Броварського Антонія (Паканича), керуючого справами УПЦ. Використовуючи всі дипломатичні і політичні канали, в тому числі по лінії ФСБ Росії, Москва активно формує проросійське лобі на вибори Предстоятеля УПЦ. Вже зараз багато комунікації проходять через другого секретаря посольства Російської Федерації в Україні Ігоря Шаповалова.

Основна група підтримки митрополита Антонія в єпископаті формується навколо нинішнього Місцеблюстителя (в.о. Предстоятеля УПЦ митрополита Чернівецького і Буковинського Онуфрія. На тлі складних політичних відносин з Україною, Москва дуже боїться втратити свій вплив в церковній сфері. Майже відразу після смерті Предстоятеля УПЦ митрополита Володимира агенти впливу Москви в Україні почали масштабну операцію, щоб поставити свого вірного Білокам'яній, голову, поки ще самокерованої Церкви з правами широкої автономії.

Публічно лобіює інтереси митрополита Антонія і народний депутат від Партії регіонів Вадим Новинський. Російський олігарх з Санкт-Петербурга Вадим Новинський став громадянином України лише у 2012 році з легкої руки президента Віктора Януковича і відразу став своєрідним "уповноваженим" Януковича з контролю за УПЦ.

Президентський клан

Їй протистоїть група митрополита Олександра (Драбинко), в минулому секретаря митрополита Володимира. Ця група просуває кандидата близького до нинішньої Адміністрації Президента України Петра Порошенка - митрополита Вінницького і Панського Симеона (Шостацький). Для призначення Петра Порошенка на посаду Охоронця церкви свого людини означає перемогу на ідеологічному полі.

Петро Порошенко, в свою чергу, посилює і президентську вертикаль, розставляючи на ключові позиції близьких до себе людей. Порошенко вже довгий час фінансово підтримує Митрополита Вінницького. І ні для кого не секрет, що Вінницька область вважається своєрідною вотчиною Порошенка і Симеон підтримував Порошенка на виборах. Підтримує його кандидатуру і нинішній губернатор Дніпропетровської області, олігарх Ігор Коломойський, який забезпечив митрополиту Симеону інформаційну підтримку через підконтрольні телевізійні канали.

Хоча де-факто найвпливовішим кандидатом є призначений ще Володимиром у 1994 році Намісник Києво-Печерської Лаври митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павло (Лебідь). Однак політичний фактор може перешкодити обранню Собором незаангажованого, так званого "внутрішнього" кандидата, який користується абсолютною повагою Єпископату і довірою пастви.

Правда Москві, в період політичного протистояння з Києвом, не потрібен чоловік, який протягом 20 років підтримував Володимира і по суті був його правою рукою і головним помічником в управлінні УПЦ, проводячи виважену і збалансовану політику всередині УПЦ, що грунтується на пошуку компромісу між існуючими проросійськими і прозахідними течіями в Українській Православній Церкві. Саме митрополит Павло і блаженніший митрополит Володимир ті небагато хто користувався таким авторитетом, що міг впоратися з внутрішніми церковними розбратами, відновлювати храми і повертати людей до Бога.

Важливим чинником є і те, що незважаючи на вибори, що предстоятель УПЦ обирається Собором, останнє слово залишається за патріархом Московським і всієї Русі Кирилом ((Гундяєв). Останній стверджує нового митрополита або ж накладає вето на рішення Собору. І хоча за фактом, Кирило лише формалізує рішення і ще не було прецедентів накладання вето на рішення Собору, в умовах ускладнення відносин з Росією, Москва готова буде боротися до кінця за українську паству.

Зараз ви читаєте новину «Боротьба за місце предстоятеля УПЦ йде між трьома претендентами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути