Ексклюзиви
пʼятниця, 03 листопада 2017 13:09

"Боги війни" на марші - Україна святкує день артиллериста та інженера
9

3 листопада Україна відзначає День ракетних військ і артилерії та День інженерних військ.

Встановили свято ракетних військ 31 жовтня 1997-го. День інженерних військ почали святкувати через 2 роки.

Артилерія - основна вогнева сила у сухопутних операціях, які проводять із застосуванням звичайної зброї. За час війни на Донбасі, вони виконують близько 70% загального обсягу завдання із вогневого ураження противника.

Інженерні війська - це спеціальні підрозділи, які займаються завданнями інженерного забезпечення, переправами, розміновуваннями.

Українська артилерія на навчаннях
Фото: Назарій Мазилюк
Українська артилерія на навчаннях
Українська артилерія на навчаннях
Українська артилерія на навчаннях
Робота артилерії

У ЗСУ є 1302 одиниці самохідної артилерії, 1669 одиниць буксируваної і 625 реактивної артилерії.

Офіційні вітання:

Начальник Генерального штабу Віктор Муженко:

"За час проведення антитерористичної операції воїни-інженери побудували понад 1200 кілометрів смуг оборонних рубежів, створили систему інженерних загороджень загальною протяжністю близько 252 кілометра. За особисту мужність, високий професіоналізм виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України сотні військовослужбовців інженерних військ нагороджені державними та відомчими нагородами".

Президент Петро Порошенко:

"Вітаю українські ракетні війська та артилерію з професійним святом. Завдяки вашій мужності та героїзму обороноздатність Збройних сил України підвищується щодня".

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман:

"Сьогодні професійне свято у наших ракетників і артилеристів. Ви - основа міцності нашої армії, ви впевнено стоїте на захисті кордонів України. Ваша служба є надійним муром, який дозволяє українцям почуватися захищеними. Щиро вітаю і дякую вам за мужність".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Артилерійські батареї ЗСУ змагаються за першість

Про артилерію та інженерів в АТО:

З початку АТО на Донбасі артилерія грала основну роль у наступальних та оборонних операціях. Про це каже командувач ракетних військ і артилерії Збройних сил України В'ячеслав Горбильов.

"Війна показала, що величезне значення має маневреність артилерії. На початку АТО вогневі засоби могли перебувати на позиції 3–4 години. Сьогодні наші підрозділи знаходяться там протягом виконання одного, максимум, двох вогневих нальотів, що в середньому становить до 5 хвилин. І це з урахуванням часу на розгортання і залишення позицій. Якщо позиція заздалегідь не підготовлена, то час дещо збільшується".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українська армія вперше провела успішну оборонну операцію

Також у боях активно використовували реактивні системи "Град", "Смерч" та "Ураган". Крім цього, є дані про використання оперативно тактичного комплексу "Точка-У".

З часом війни на озброєнні з'явилися нові розробки - сучасні планшети й різноманітні програми. Однією з таких програм є система управління артилерійським вогнем ГІС "Арта" (ГІС - геоінформаційна система. - Gazeta.ua). Вона скорочує час до здійснення пострілу і збільшує точність влучення снаряда в ціль. Відхилення становить лише 5–25 м залежно від дальності стрільби.

Станом на листопад 2017 року, згідно з Мінськими домовленостями, українських артилеристів відведено на визначену відстань від лінії розмежування. Однак бойові злагодження й тренування не припиняються.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські артилеристи стріляли з "Урагану"

Інженерні війська постійно знаходяться на передовій. Займаються будівництвом споруд і переправ, розмінуванням.

"До нас часто звертаються місцеві фермери, щоб перевірили і розмінували їхні сільськогосподарські угіддя. Жителі сіл просять звільнити городи, будинки від нерозірваних боєприпасів. Люди хочуть жити і працювати у безпеці. А ми робимо все можливе, аби вони мали таку можливість", - розповідає в інтерв'ю сайту "Новинарня" майор Роман Натяжук, командир групи інженерного забезпечення.

Автор: Новое Время
  Переправа через Дніпро наведена інженерними військами
Переправа через Дніпро наведена інженерними військами

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські сапери отримали високу оцінку від НАТО

З початку проведення антитерористичної операції на Донбасі інженерно-саперні підрозділи Збройних сил України знешкодили 140 тис. мінно-вибухових пристроїв.

Зараз ви читаєте новину «"Боги війни" на марші - Україна святкує день артиллериста та інженера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути