четвер, 14 травня 2020 13:33

Близько 3 тис. засуджених можуть опинитися на волі: Мінюст готує закони, щоб розвантажити в'язниці

Близько 3 тис. засуджених можуть опинитися на волі: Мінюст готує закони, щоб розвантажити в'язниці
Розвантажити місця обмеження волі планують, для того щоб мати можливість ізоляції хворих і новоприбулих людей в окремих камерах. Фото: pixabay

Два законопроєкти, щоб розвантажити в'язниці у період пандемії, підготувало Міністерство юстиції для розгляду в парламенті.

Нові закони стосуються амністії і точкового звільнення, розповів міністр юстиції України Денис Малюська, передає "Громадське".

За його словами, закон про амністію передбачає, що на волю відпустять людей, які не вчиняли насильницьких злочинів. Це особи, які мають родичів похилого віку, колишні учасники АТО, які відбули більше третини покарання. Другий законопроєкт – більше процесуальний, він має дозволити судам частіше застосовувати покарання у вигляді відтермінування покарання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Київському СІЗО відкрили платні камери: умови, розцінки і законність "новинки"

"Зараз такі підстави є, їх кілька, де суд може встановити відтермінування і присудити, наприклад, три роки позбавлення волі, але встановити відтермінування. Такі відтермінування ми пропонуємо робити частіше в умовах коронавірусу", - пояснив Малюська.

Розвантажити місця обмеження волі планують, для того щоб мати можливість ізоляції хворих і новоприбулих людей в окремих камерах. Якщо закони ухвалять, загалом на волі можуть опинитися близько 3 тисяч нині ув'язнених, але не за тяжкі злочини. Наразі документи мають пройти усі необхідні етапи розгляду, але, якщо буде екстрена необхідність, розгляд пришвидшать.

Міністр запевнив, що наразі пенітенціарна система працює в особливому режимі у зв'язку з карантином, що дає змогу не допустити вірусу в місця несвободи. Однак їм не вистачає засобів захисту, а також через контакти із зовнішнім світом хворіють чимало працівників.

"Ми створили дільниці слідчих ізоляторів у тюрмах, там, де люди відбувають покарання після вироків, і вивезли з переповнених СІЗО людей у такі дільниці, створивши вільний резерв камер у великих ізоляторах. Ці резервні камери дають змогу ізолювати будь-кого, хто захворів. У нас уже з'являється вільний резерв для роботи. Ми зорієнтувалися на електронній системі, відеоконференції з судами — це теж великий плюс. На вході у слідчий ізолятор запровадили певний бар'єр, щоб туди не потрапляли коронавірусні хворі, якщо є можливість їх помістити в лікарні, обрати інший запобіжний захід. У нас недостатньо індивідуальних засобів захисту. Тому що в нас місячна потреба – це 180 тисяч гривень, таких коштів в нас немає. Ми перефокусували витрати на систему охорони здоров'я, іноді нам допомагають міжнародні партнери", - пояснює Малюська.

Міністр юстиції Денис Малюська висловився про можливість звільнення довічно ув'язнених. Вважає їх однією з найінтелігентніших категорій населення.

Зараз ви читаєте новину «Близько 3 тис. засуджених можуть опинитися на волі: Мінюст готує закони, щоб розвантажити в'язниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути