Ексклюзиви
субота, 03 лютого 2018 09:43

Найближчі десять років світ буде дуже нестабільним - Забужко

Найближчі десять років світ буде дуже нестабільним - Забужко
Оксана Забужко: "20-ті роки ХХІ століття – оце буде дуже, скажімо, дуже цікавий період". Фото: facebook.com/pg/oksana.zabuzhko

Письменниця Оксана Забужко застерігає про виклики і небезпеки для України і світу на ближчі 10 років.

Про це вона розповіла в інтерв'ю Укрінформу.

"Тривають масштабні процеси, в яких Україна виявилася на передньому краї, і на занадто довгу дистанцію ці процеси закручені.

Цей вибух – результат дуже довгих процесів, але ми вже принаймні сьогодні навчилися бачити на столітні дистанції, уже порівнюємо з тим, як воно було 100 років тому, бачимо вже якось столітній цикл. Він насправді може бути більш ніж столітній, і це стосується не тільки України – це загальноцивілізаційне перезавантаження, дуже серйозна тектоніка, яка в масштабах цілої цивілізації до середини ХХІ століття точно триватиме".

Письменниця радить, як реагувати на цивілізаційні струси:

"Ясно, що перемогти, виграти, відігратись і відбитись ми маємо раніше, і взагалі – наступна декада, оці самі 20-ті роки ХХІ століття – оце буде дуже, скажімо, дуже цікавий період. Буде струс, як шторм на кораблі, де багато буде мінятися, переформатовуватися. Цей час вимагатиме лабільності, гнучкості й здатності швидко орієнтуватися і прораховувати бажану стратегему наперед для того, щоб вже сьогодні думати про речі, про які в нас не думається, бо ми звикли до життя в стабільному світі".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Забужко розповіла, за що дякувала Папі Франциску

"Ні й ще раз ні, найближчі десять років світ буде дуже і дуже нестабільним, поки не відбудеться перекроювання мапи світу, буде зміна цих силових ліній, кордонів, міждержавних зв'язків тощо, словом – буде дуже цікавий період, до якого треба бути дуже і дуже готовим", - закликає Оксана Забужко.

27 січня у Римі в соборі Святої Софії вручили відзнаку святого Омеляна Ковча. Її лауреатами стали українки волонтер Яна Зінкевич і письменниця Оксана Забужко, волонтер із Німеччини Бриґіта Вебер, американський історик Тімоті Девід Снайдер та європейський дипломат Ян Томбінський.

Зараз ви читаєте новину «Найближчі десять років світ буде дуже нестабільним - Забужко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути