субота, 23 квітня 2011 14:45

Спецтема: Великдень

Благодатний вогонь зійшов у храмі Гробу Господнього в Єрусалимі

Благодатний вогонь зійшов у храмі Гробу Господнього в Єрусалимі

Благодатний вогонь, який вважається одним з чудес православного християнства, зійшов в суботу в храмі Гробу Господнього в Єрусалимі, передає РИА Новости.

Вогонь зайнявся чудесним чином у кувуклії - каплиці всередині храму, над кам'яним ложем, на якому покоїлося у Велику суботу поховане Тіло Христа. Благодатний вогонь з'явився у відповідь на молитви патріарха Єрусалимського Феофіла і тисяч паломників, що зібралися в цей день у храмі Гробу Господнього і на прилеглих до нього вулицях.

За традицією, всі свічки й світильники в храмі були погашені заздалегідь. Патріарх Єрусалимський Феофіл знаходився в кувуклії один, без будь-яких підручних засобів для отримання вогню. Після того, як диво сходження вогню відбулося, патріарх Феофіл передав Благодатний вогонь які перебувають при кувуклії віруючим.

Частинку божественного вогню отримала і делегація Фонду Андрія Первозванного, яка доставить його спецрейсом з Єрусалима в Москву, в храм Христа Спасителя - до нічного великоднього богослужіння патріарха Московського і всієї Русі Кирила.

З року в рік до храму Гробу Господнього в Єрусалимі з'їжджаються тисячі паломників для того, щоб стати свідками сходження Благодатного вогню, який з'являється у відповідь на молитви тисяч віруючих.

Храм Гробу Господнього був побудований в IV столітті нашої ери на місці, де завершився земний шлях Ісуса Христа. Сьогодні храм ділять кілька християнських церков. Велика частина святинь належить Єрусалимській православні церкві, є також вірменський, коптський, сірійський і францисканський боковий вівтар. Самим священним місцем храму вважається Кувуклії - каплиці над Гробом Господнім. У ній знаходиться кам'яне ложе, де покоїлося тіло Спасителя після розп'яття і до Його чудесного Воскресіння. Вважається, що саме тут і з'являється Благодатний вогонь.

До цих пір сходження Благодатного вогню не було пояснено з наукової точки зору, і його поява в храмі Гробу Господнього, як і раніше сприймається багатьма як диво. Християни вірять у божественне походження вогню і в те, що він займається за молитвами паломників і православного патріарха.

Церемонія отримання Благодатного вогню називається літанії і складається з цілого ряду ритуалів, серед яких - перевірка кувуклії на наявність джерел вогню і опечатування входу до каплиці великою восковою печаткою.

Неодмінними учасниками церемонії є представники вірменського, коптського і сірійського духівництва, які з'являються в супроводі каввасів - стражників в турецькій формі, які з найдавніших часів наймалися для охорони християнських процесій. За звичаєм кавваси під час проходу крізь натовп стукають спеціальними ціпками об кам'яні плити храму.

У дійстві також бере участь і арабська православна молодь, яка вривається в храм, сидячи на плечах один в одного, з криками і барабанним боєм. Вигуки арабської молоді - це молитви, в яких вони просять Господа дарувати віруючим Благодатний вогонь. Вважається, що таке нестримане, але щиросерде звернення також Божою волею. Шум натовпу, вигуки арабської православної молоді і стукіт посохів каввасів створює в храмі незабутню атмосферу ритуального свята.

Опівдні починається Хресний хід від Єрусалимської патріархії до входу в Кувуклію. У неї вносять велику лампаду, в якій повинен возгореться вогонь і 33 свічки, по числу років земного життя Ісуса Христа. За багатовіковому звичаєм, Єрусалимський патріарх входить до каплиці в одному полотняному підряснику. Це робиться для того, щоб всі присутні змогли переконатися, що він не проносить із собою ні сірники, ні запальнички, ні будь-які інші предмети для добування вогню.

Після того, як патріарх входом у Кувуклію, вхід опечатують, і починається очікування дива сходження Благодатного вогню. Воно може тривати від декількох хвилин до декількох годин. У цей час знаходяться в храмі віруючі також моляться про сходження Святого вогню і каються в своїх гріхах. За переказами, якщо Благодатний вогонь не зійде, це стане жахливою ознакою для всього людства, а ті, що зібралися в храмі загинуть.

Зараз ви читаєте новину «Благодатний вогонь зійшов у храмі Гробу Господнього в Єрусалимі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути