субота, 02 липня 2022 11:00

Спецтема: Війна Росії проти України

Битва за Лисичанськ: Жданов розповів про цілі Росії на Донбасі

Битва за Лисичанськ: Жданов розповів про цілі Росії на Донбасі
Після Луганщини окупанти зможуть просуватися на Донеччині, говорить Олег Жданов. Фото: канал "Дом"

Росія намагається захопити всю Луганщину, після чого хоче взятися за Донеччину. Якщо їм вдасться захопити весь Донбас, росіяни будуть шукати переговори, щоб взяти паузу і знову напасти за кілька років. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів військовий експерт Олег Жданов.

"У Лисичанську на сьогодні відбувається приблизно теж саме, що в Сіверськодонецьку. Єдина різниця – що Сіверськодонецьк вони штурмували в лоб і мали важкі вуличні бої. Зараз окупанти трохи набралися досвіду – хочуть оточити Лисичанськ і таким чином намагатися примусити нас вийти з міста або ЗСУ здатися", – говорить Жданов.

Росіяни хочуть захопити всю Луганську область. Це стане для них політичною перемогою, наголошує експерт.

"Шанси у Росії на сьогодні 50 на 50. І у нас є шанс утримати Лисичанськ, і у росіян є шанс захопити місто. З воєнної точки зору для нас ця втрата не страшна. Ми можемо відійти на наступний рубіж оборони. І продовжити спротив. В цей же час ми досягаємо своєї мети – виснажуємо російську армію. Позбавляємо її боєздатності. Але у політичному сенсі для нас це буде програш. Тому що Росія одразу оголосить про те, що вони захопили Луганську область. Почнуть святкування "звільнення" так званої ЛНР", – каже Жданов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Є сильний перекос в ІТ-сфері. Потреба фахівців значно більша, ніж їхня кількість" - Артур Міхно

Після Луганщини окупанти зможуть просуватися на Донеччині, уточнює експерт.

"Це план, якому досі слідує Путін. Захоплення України розбили на декілька етапів. Один з них – це захоплення Донбасу. Після цього вони захочуть паузу на два-три роки і знову підуть війною. Вони вже сьогодні з усіх боків тиснуть на нас, щоб ми сіли за стіл переговорів. Для України цей шлях неприпустимий", – каже Жданов.

Західна зброя надходить повільно і це впливає на здатність до оборони, додає експерт.

"Але з тих розмов, які ведуться сьогодні, наша мета – протриматися до кінця липня. Тоді є шанс, що західна зброя почне надходити набагато швидше. Якщо до того часу втратимо Луганщину, то доведеться наступати, щоб її звільнити. А це набагато складніше, ніж оборонятися. Але у нас немає вибору. На жаль, ми повністю залежимо від партнерів. І нам просто треба протриматися", – уточнює Жданов.

Окупаційні війська Росії намагаються оточити місто Лисичанськ Луганської області й взяти українських захисників у кільце. Залучили вкрай багато військових і техніки. Упродовж минулої доби окупанти відкривали вогонь зі всіх наявних видів озброєння по Привіллю, Лисичанську, Вовчоярівці, Золотарівці, Лоскутівці, Верхньокам'янці та Білогорівці.

Зараз ви читаєте новину «Битва за Лисичанськ: Жданов розповів про цілі Росії на Донбасі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути