Ексклюзиви
понеділок, 26 листопада 2012 20:24

Біля донецького Пенсійного фонду пом'янули загиблого рік тому протестуючого шахтаря

Сьогодні, 26 листопада, у сквері навпроти Донецького обласного управління Пенсійного фонду чорнобильці помолилися за упокій душі убієнного учасника торішнього голодування Геннадія Конопльова.

Заупокійну службу провів отець Сергій з УПЦ КП. У молебні взяли участь два десятки товаришів покійного, які протестували разом з ним і були очевидцями загибелі шахтаря.

Конопльов загинув на цьому місці 27 листопада минулого року під час знесення намету, в якій цілодобово перебували чорнобильці, які протестували.

"Його затоптали, хоча офіційно він помер від запалення легенів, - сказав Володимир Деркач, чорнобильський лідер і один з учасників молебню. - Написали у висновку про смерть - ішемічна хвороба серця, і так далі, але не вказали справжніх причин. Ми хотіли зробити незалежну експертизу, але сім'я відмовилася під тиском влади. Конопльова поспішали поховати, щоб заховати свій злочин".

На місці поминання не було представників організацій "Союз Чорнобиль", "Чорнобиль-Єдність", які брали активну участь в акції протесту.

Нагадаємо, Володимир Деркач і ще кілька учасників протесту в грудні минулого року не погодилися взяти грошову допомогу, запропоновану губернатором Донецької області за згортання акції. У кінцевому підсумку їх протест був припинений силовим шляхом.

Незабаром після цього у слідчих органів виникли підозри в тому, що Деркач законно отримує чорнобильську пенсію. Його "ліквідаторські" документи ретельно перевірялися. А після того, як влітку чорнобилець Деркач заявив про намір балотуватися в депутати Верховної Ради від опозиції, він зробився ще й підозрюваним у хуліганстві. Невідомий юнак звинуватив його в побитті.

"Я зрозумів, що іншу думку мати в нашій країні небезпечно - чи то погляд на чорнобильську проблему, або ж політика, - зазначив Деркач. - Випадок Геннадія Конопльова підтверджує це. Так само, як і мій досвід участі у виборчій кампанії. Я накликав на себе реакцію правоохоронної системи, якою управляє влада. Тільки за те, що пішов проти. Якщо влада наказала зносити наметове містечко, це буде зроблено будь-якими засобами. Якщо влада хоче зганьбити опозиційного кандидата, будуть кримінальні справи. Якщо влада призначила собі 80% на виборах, задіють усі механізми".

В окрузі № 41, по якому балотувався безпартійний чорнобилець Деркач - найбільший відсоток по країні набрала Партія регіонів, а "регіонал" Олександр Бобков, голова фракції ПР в Донецькій облраді отримав 80%, ставши своєрідним чемпіоном парламентських виборів в Україні.

Зараз ви читаєте новину «Біля донецького Пенсійного фонду пом'янули загиблого рік тому протестуючого шахтаря». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути