вівторок, 10 вересня 2019 07:48

Били струмом і не давали спати: Карпюк розповів, як їх із Клихом катували

Били струмом і не давали спати: Карпюк розповів, як їх із Клихом катували
Звільнений політв'язень Микола Карпюк розповів, як тюремники катували українських політв'язнів в ІТТ № 1 в російському Владикавказі. Фото - ВВС

Звільнений політв'язень Микола Карпюк розповів, як тюремники катували українських політв'язнів в ІТТ № 1, що в російському Владикавказі.

Одягали на голову пакет, не давали спати по кілька діб, поїли психотропами і катували струмом, каже Карпюк.

"Як тільки стемніє, виводять в коридор, наручники, руки за спину, одягають на голову целофановий пакет, скотчем перемотують, під очі кладуть вату, щоб знизу нічого не бачив, і виводять. Хвилин 10-15 ми їдемо, заводять у якесь приміщення, піднімають на 4 поверх, клема до пальця правої ноги, клема до пальця правої руки або до інших частин тіла, і починає йти струм крізь тіло. Різними періодами, ривками, протягом певного часу. Неприємне відчуття. І це те, що зі мною робили. Потім привозять туди ж в ІТТ, кімната для допитів — металева клітка метр на метр, там стілець. І вночі, протягом доби не дають спати. Тільки починаєш закривати очі, вони через кожні дві години змінюються ці ось менти, і відразу "Не спати! Не спати!" — не дають спати", — розповів він, передає ATR.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Володимир Балух голодував 204 дні

Карпюк зазначив, що в тому ж ІТТ ще сильнішим тортурам піддавався Станіслав Клих.

"Мені ще пощастило, до мене вони поставилися трошки по-іншому. А те, що відбувалося зі Станіславом Клихом, його потім привозили, саджали в клітку, заводили в камеру, прив'язували за спину браслетами до ліжка, ставили на коліна, і всю ніч не давали спати, кричали "На коліна!", "Не вставати!", "Не рухатись!" — згадав Карпюк.

Колишній політв'язень Кремля розповів, що після чотирьох ночей тортур він втратив свідомість. На шосту добу прокинувся в камері.

Українець зазначив, що крім тортур тюремники в РФ також застосовували психотропні речовини.

Російські прикордонники затримали Миколу Карпюка на кордоні 17 березня 2014-го, коли він, як пояснює, їхав на перемовини з людьми з оточення Володимира Путіна як один із лідерів "Правого сектору". Україна тоді переживала російську анексію Криму та стояла на порозі війни.

Зараз ви читаєте новину «Били струмом і не давали спати: Карпюк розповів, як їх із Клихом катували». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути