пʼятниця, 05 квітня 2024 12:57

Батьківська поминальна субота: чому ще напередодні треба піти у церкву

Батьківська поминальна субота: чому ще напередодні треба піти у церкву
6 квітня - Батьківська поминальна субота Фото: pinterest

6 квітня у православних вірян проходить Батьківська субота. В цей день прийнято поминати померлих родичів та близьких.

Ще одна батьківська субота буде 13 квітня. У такі дні люди йдуть на кладовище, ставлять свічку у храмі за упокій душ померлих родичів. Gazeta.ua розповість про особливості цього дня, що необхідно зробити, а чого уникати.

Що нести до церкви на батьківську поминальну суботу

Щоб згадати своїх померлих родичів, необхідно прийти до храму на богослужіння увечері у п'ятницю напередодні батьківської суботи. Цього дня у церквах здійснюють панахиди, які називаються парастас. Перекладається з грецької як "клопотання", "прохання".

Вранці, у поминальну суботу, відбувається заупокійна Божественна літургія, після якої служать спільну панахиду. Перед нею необхідно подати записки за упокій, де слід вписати імена всіх померлих родичів та близьких людей у родовому відмінку (повинні відповідати на запитання "кого?"), замовити сорокоуст. Це буде щоденне молитовне поминання протягом 40 днів.

В ці записки можна вносити імена лише тих померлих, які за життя були охрещені. Про нехрещених можна молитися вдома або над могилами на цвинтарі.

У ці дні свічки належить ставити не до ікон, а до Розп'яття, на спеціальний столик, який називається "канун". Необхідно попросити Бога за упокій близьких, називаючи імена померлих родичів.

У храм необхідно також віднести "панахиди" на милостиню. Як правило, це пісні продукти: хліб, вода, цукор, олія, крупи, фрукти, овочі, печиво, цукерки. Можна приносити борошно для просфор, кагор для літургії. Не можна приносити м'ясні продукти.

Що ще потрібно зробити у батьківську суботу

Можна піти на цвинтар. Там упорядкувати могили, запалити лампадку, помолитися. Або ж влаштувати поминальний обід вдома. На стіл потрібно поставити кутю - як символ воскресіння.

Якщо немає можливості відвідати церкву або цвинтар, можна прочитати молитву за упокій вдома:

"Упокой, Господи, душі спочилих рабів твоїх: батьків моїх (ім'я їх), родичів, благодійників моїх, і всіх тих, хто поклали життя своє за волю України, і всіх православних християн, і всяку душу, що спочила, і Твоєї милості потребує, і прости всі гріхи їх, вільні й невільні, і даруй їм Царство Небесне, і сотвори їм вічну пам'ять".

Що не можна робити

У давнину у батьківську суботу дотримувалися певних заборон та обмежень. Так, в цей день не можна влаштовувати гучні гуляння та відвідувати розважальні заклади.

У поминальну суботу не можна лаятися, лихословити, конфліктувати, пліткувати.

Цього дня не можна важко працювати фізично.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не ходіть на кладовище і не поминайте померлих: що треба знати про Лазареву суботу

Також заборонялося вживати алкогольні напої у батьківську суботу, оскільки так поминати покійного вважалося великим гріхом.

На могилах померлих не потрібно залишати предмети з життя, які вказують на їх шкідливі звички і уподобання.

В цей день не можна згадувати покійних поганими словами. Якщо сказати хорошого не можна, краще промовчати.

У поминальну суботу не можна відмовляти у милостині.

У церкві є дні, коли поминають покійних. Їх називають батьківськими суботами. У храмах проводять особливі служби, а віруючі відвідують кладовища.

Є дві батьківські суботи, які називають Вселенськими - це М'ясопусна батьківська субота і Троїцька батьківська субота. У ці дні вшановують пам'ять не лише своїх померлих родичів, а й усіх християн, у тому числі тих, хто загинув або помер раптово і не був похований.

Зараз ви читаєте новину «Батьківська поминальна субота: чому ще напередодні треба піти у церкву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути