Ексклюзиви
неділя, 24 січня 2021 20:23

Банкрутство Пенсійного фонду, скасування ЗНО, економіка, війна – назвали ключові виклики на 2021 рік

Банкрутство Пенсійного фонду, скасування ЗНО, економіка, війна – назвали ключові виклики на 2021 рік
Сергій Громенко: Актуалізувалась проблема суспільного здоров'я. Медична система прогнила навіть більше, ніж судова. Фото надане Сергієм Громенком

Купа проблем тягнеться із 2014-го, ми так і не змогли їх вирішити. У 2021 році вони також будуть актуальними.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів історик Сергій Громенко.

"Війна на Донбасі не розсмокчеться. Для російської політичної машини неможливий відступ. Це значитиме миттєвий крах. Путін ітиме до останнього. Протистояння триватиме. Треба вирішувати проблему з колаборантами в середині держави.

Друга проблема - економічний розвиток. Україна знову вступає у період рецесії. Наша економіка так влаштована, що кожні десять років втрапляє в халепу. Було падіння 1998-2000 років. Потім колапс 2008-го, наслідки якого ледь встигли розрулити до початку війни. У 2020-му почалася нова стагнація. Матимемо проблеми з тарифами, реальним заробітком, безробіттям, постраждалими підприємцями від обмежень влади. Непрофесійність політиків, здається, нашкодила українській економіці більше, ніж пандемія", - каже експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Маємо рухатись двічі швидше, щоб надолужити минулий рік - історик

Пенсійну реформу відкладають, кількість пенсіонерів збільшується, працюючих стає менше, наголошує він.

"Пенсійний фонд колись стане банкрутом. Компенсації ФОПам по 8 тисяч за коронавірусні обмеження зробили саме з нього. Олігархізація економіки лишається.

Актуалізувалась проблема суспільного здоров'я. Медична система прогнила навіть більше, ніж судова. Не бачимо, куди рухатися. Призначаємо випадкових людей міністрами. Навесні оприлюднять зведену статистику смертності, і стане зрозуміло, що від Сovid-19 померли в кілька разів більше людей, ніж декларує влада. За це має хтось відповідати.

Лунають пропозиції скасувати зовнішнє незалежне оцінювання. Це призведе до сплеску корупції в освіті. Гуманітарна сфера у 2020-му залишилася майже без грошей. Чи з'являться вони у 2021-му, ніхто гарантій не дає", - додає історик.

Повне інтерв'ю з Сергієм Громенком читайте у випуску від 21 січня.

Влада не планує продовжувати посилені карантинні заходи після 24 січня, Україна повернеться до обмежень "помаранчевої зони", які діяли раніше, і цей адаптивний карантин буде продовжено до кінця березня. Про це сказав прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Зараз ви читаєте новину «Банкрутство Пенсійного фонду, скасування ЗНО, економіка, війна – назвали ключові виклики на 2021 рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути