четвер, 01 жовтня 2009 10:21

Банкіри пояснюють, з чим пов"язане різке зміцнення гривні

Банкіри пояснюють, з чим пов"язане різке зміцнення гривні
Різке зміцнення гривні банкіри пов"язують із збігом двох чинників. "Знизився попит на валюту з боку населення, яке раніше сильно впливало на міжбанк, і значно збільшилася пропозиція валюти", - відзначає директор казначейства "Райффайзен Банк Аваль" Володимир Кравченко.

Зменшення інтересу населення до долара підтверджує і звітність Нацбанку. Вчора НБУ продав на валютному аукціоні на підтримку фізичних осіб-позичальників всього 37,97 млн дол., тоді як на торгах 23 вересня - 43,15 млн дол. Курс продажу піднявся на 1 коп. - до 8,02 грн/дол., а кількість банків-учасників скоротилася з 83 до 77.

В той же час збільшення пропозиції валюти було викликане докапіталізацією. Банкіри неофіційно розповідають, що з 28 вересня деякі банки активно продавали долари, конвертуючи в гривню вливання іноземних акціонерів. Так, Внєшекономбанк 29 вересня перерахував "Промінвестбанку" останні 125 млн дол. з 500 млн дол., направлених в його капітал.

Крім того, за словами банкірів, валюту продавали учасники аукціону з покупки Одеського припортового заводу. "Згідно тендерній процедурі учасники повинні були зарахувати 10% від суми на рахунок Фонду держмайна, і ці гроші спочатку були заведені до України у валюті, а потім конвертовані в гривню, - повідомив директор казначейства одного з найбільших банків. - Вони по трохи міняли гроші, але навіть 140 млн дол. (три учасники) зірвали ринок". За даними НБУ, обсяг міжбанківського ринку в останні тижні значно скоротився - до 260 млн дол. (пік - 5 вересня - 700 млн дол.), з яких лише 120 млн дол., - торгівля доларами. На думку банкірів, ця сума в умовах зниження попиту дозволила обвалити курс і дистанціюватися Нацбанку від торгів.

Враховуючи підвищення курсу гривні в кінці вчорашнього дня до 8,23-8,27 грн/дол., банкіри не виключають її нового ослаблення. "Багато підприємств вирішили не купувати валюту дорожче 8,4-8,5 грн/дол. і чекали цього моменту, - говорить заступник голови правління одного з великих банків з іноземним капіталом. - Цей відкладений попит зараз проявляється і тиснутиме на ринок, тому за декілька днів ми повернемося спочатку до 8,4 грн/дол., а потім і до звичних 8,5 грн/дол.".

При цьому казначеї говорять, що раз не було економічних причин для різкого ослаблення гривні в останні два місяці, то до кінця року гривня може ревальвувати. "За час кризи населення скопило поза банками близько 10 млрд дол. На самому ринку достатньо валюти, щоб задовольнити будь-який попит, але поки валюта утримується експортерами на негативних очікуваннях, - відзначає директор департаменту операцій на фінансових ринках банку "Фінанси і Кредит" Андрій Войтенко. - Нинішній сценарій зниження курсу долара набагато сильніше виявиться в найближчому майбутньому, коли після виборів ми досягнемо стабілізації на валютному ринку з виключенням ажіотажного попиту. Але навіть до кінця року під впливом ринку у курсу є можливість закріпитися нижче 8 грн/дол", пише "Комерсант-Україна".

Зараз ви читаєте новину «Банкіри пояснюють, з чим пов"язане різке зміцнення гривні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути