середа, 09 вересня 2009 18:37

"Курсові коливання гривні стали приватним бізнесом"

За останні роки Національний банк України перетворився на приватну лавочку, вигоду з якої отримує вузьке коло осіб. Про це пише член Ради громадської організації "Захист обдурених вкладників" Віктор Чайка в статті "Ющенко хоче продати Нацбанк?" на сайті "Оглядач".

Національний банк України, користуючись заступництвом першої особи держави, не просто обібрав усіх громадян: він перетворився з фінансової установи на інструмент політичної боротьби й корупційної наживи, стверджує Віктор Чайка. Схема "наживи" проста: за тиждень до чергового запланованого падіння курсу національної валюти через довірені банки скуповують якомога більше доларів.

Наприклад, 10 банків викупили $100 млн за 700 млн грн. Звичайно, купили не на валютному ринку, де такого курсу й удень зі свічкою не знайдеш, а в Нацбанку, який роздає дешевий долар своїм довіреним банкам нібито "в інтересах депозитників-кредитників". А потім спекулянти дорого продают те, що дешево купили: готівкові долари в обмінниках громадяни можуть придбати вже за курсом, наприклад, $1 за 9 грн. Таким чином, чистий "навар" для цієї групи банкірів лише за тиждень "роботи" становить не менш як 200 млн грн.

Коли гривня падала у пік світової фінансової кризи, це можна було якось виправдати: падінням виробництва, скороченням експорту. Але сьогодні такі виправдання не працюють: галузь за галуззю в Україні оживає, негативне сальдо торгового балансу країни скоротилося в 15(!) разів. Крім цього, уряд узявся за невластиві йому в нормальних умовах функції: націоналізує частину великих банків, щоб поставити їх на ноги, проконтролювати виплату депозитів рядовим вкладникам.

Автор статті розмірковує: "Кому вигідне падіння гривні? Відповідь очевидна: крах гривні вигідний тільки тим безвідповідальним керівникам держави, які готові принести її стабільність у жертву своїм власним амбіціям і доходам". Навіть керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький визнає, що на зростання курсу долара і, відповідно, знецінення гривні впливають політичні чинники. Незалежні експерти пов"язують штучне падіння національної валюти з тим, що воно б"є передусім по рейтингу глави уряду Юлії Тимошенко — цього наполегливо добивається нинішній президент і майже всі політичні гравці.

Чистий "навар" для цієї групи банкірів лише за тиждень становить не менш як 200 мільйонів гривень

Безпосереднє відношення до лихоманки на валютному ринку, стверджує Віктор Чайка, має перший заступник голови правління НБУ Анатолій Шаповалов. Наприклад, 4 серпня за $1 давали 7,9 грн, а через місяць — 9 грн. І весь цей час Нацбанк в особі Шаповалова продає "своїм" банкам валюту за курсом 7,75–7,8 грн за $1.

Автор статті наводить "прайс-лист" за дружні послуги, які чиновник рангу заступника голови правління НБУ надає своїм підопічним банкам: від суми отриманого рефінансування — від 10 до 50%; пролонгація кредиту рефінансування — від 10%; реєстрація банку — від 15% статутного фонду; надання ліцензій — від $250 тис; збільшення статутного фонду банку — від 10%; придбання валюти за "блатним" курсом Нацбанку — 50% від різниці курсу.

Не дивно, що, як пише Віктор Чайка, Шаповалов може собі дозволити "відпочивати в найдорожчому номері "Роял Палм", що на острові Маврикій. Вартість апартаментів у цьому шикарному готелі — не менш як 4 тис. євро на добу". Такі "скромні" витрати чиновника НБУ, який може "керувати" курсом національної валюти або безпосередньо — підтримуючи його за допомогою резервів Нацбанку, або опосередковано — створюючи надлишок гривні на валютному ринку.

Не випадково Анатолій Шаповалов виступав торік головним ідеологом різкого "зміцнення національної валюти". Тоді долар спочатку впав майже до 4 грн, а через місяць раптово подорожчав до 7 грн. Тому що Нацбанк "раптом передумав" підтримувати валютний курс. Але перед цим із золотовалютного запасу країни в "свої" банки було перекачано $5 млрд, стверджує автор статті.

Віктор Чайка пише, що через рефінансування "найбільше наших із вами грошей отримав один з найбагатших банків країни — "Надра", який тоді контролювала одна з найбагатших людей планети Дмитро Фірташ". Нагадаємо, що банк "Надра" отримав рефінансування в сумі 7,1 млрд грн.

А ось і зовсім свіжий приклад. 18 серпня Нацбанк вирішив ліквідувати банки "Європейський" і "Національний стандарт". Обидві ці фінустанови отримували від НБУ кошти рефінансування на загальну суму близько 0,5 млрд грн. Вкладники залишилися ні з чим, а рефінансування з прибутком перекачали на валютний ринок.

В Україні немає жодних економічних передумов для подальшого здешевлення національної валюти. Є лише "шкурницька" зацікавленість у провалі гривні тих чиновників та українських "верхів", які на цьому наживають грошовий і, як вони думають, політичний капітал. А розплачуватися за всі їхні "задоволення" доводиться пересічним громадянам України.

Зараз ви читаєте новину «"Курсові коливання гривні стали приватним бізнесом"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути