вівторок, 14 травня 2024 18:41

Багато біженців хочуть отримати інше громадянство і не цікавляться Україною - опитування

Багато біженців хочуть отримати інше громадянство і не цікавляться Україною - опитування
Біженці втрачають зв'язок з Україною. Фото: Pexels

66% опитаних українських біженців у Німеччині, Польщі та Чехії задоволені умовами проживання там.

Майже половина не проти отримати нове громадянство. 34% не цікавляться інформацією про Україну. Про це свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології на замовлення громадської організації Центр стратегічних комунікацій "Форум".

Повністю задоволені своїм становищем 28%, 38% - радше задоволені. 26% респондентів не задоволені умовами життя.

45% опитаних сказали, що загалом хотіли б отримати громадянство іншої країни, але ще не подавали документи. 7% вже мають громадянство іншої країни, а 12% подали документи й чекають на рішення.

Не подавали документи на отримання нового громадянства й не планують цього робити 34% опитаних.

"Найімовірніше, в Україну можуть повернутися ті, хто водночас не має і не подавав документи на громадянство іншої країни, не повністю задоволені умовами життя в новій країні та висловлюють певні умови для повернення", - кажуть соціологи.

Найпоширенішою умовою для повернення є нормальна робота критичної інфраструктури (34%) і безпека (34%). Житлове питання важливе для 26% опитаних. Завершення війни - 26%. Про можливість знайти роботу сказали 16%, про умови для дітей відвідувати садок чи школу 13%.

За оптимістичним сценарієм, 50% опитаних готові повернутися в Україну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки заробляють українські біженці в Європі: опитування

56% біженців відповіли, що отримують інформацію про Україну. 11% опитаних сказали, що їм "важко відповісти", а 34% зізналися, що не цікавляться інформацією про Україну.

Якби в Україні оголосили парламентські вибори, то радше або однозначно голосував би 31% біженців. Ще 33% відповіли "важко сказати напевно, 50 на 50". Решта радше або однозначно не голосували б.

Вдома 57% здебільшого спілкуються українською мовою. Переважно російською спілкуються 19% опитаних, двома мовами однаковою мірою - 21%. Ще 3% спілкуються мовою країни, у якій зараз проживають.

Виконавчий директор КМІС Антон Грушецький додав, що значна частина українських біженців втрачають або вже втратили зв'язок з Україною.

"На жаль, це було абсолютно очікувано, і в будь-якому разі ми б утратили частину громадян. Проте відкритим лишається питання, яку ж частину громадян можна буде повернути і що варто для цього робити", - сказав він.

Грушецький каже, що з одного боку, держава, українське громадянське суспільство та прості громадяни мають зіграти свою роль у підтриманні контакту з громадянами за кордоном. А з іншого боку, комунікація не може бути односторонньою, тобто українці за кордоном також повинні докладати зусиль.

Опитування проводилося упродовж 20-26 квітня методом онлайн-інтерв'ю з використанням комп'ютера. Загалом опитали 801 респондента від 18 років і старших.

Основною статтею витрат українських біженців за кордоном є продукти харчування.

ЗМІ опитало українських банкірів щодо структури карткових витрат їхніх клієнтів.

За даними представника ПУМБ Дениса Воробйова, найчастіше витрачають на продукти - 34% усіх клієнтів банку за кордоном оплачували цю категорію товарів у четвертому кварталі 2023 року.

Зараз ви читаєте новину «Багато біженців хочуть отримати інше громадянство і не цікавляться Україною - опитування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути