вівторок, 12 жовтня 2021 14:49

"Авіаційний безвіз": що зміниться з підписанням угоди про відкрите небо

Угода України про відкрите небо, яку ще називають авіаційним безвізом із Євросоюзом передбачає, що європейські компанії без обмежень зможуть літати в будь-які аеропорти нашої країни, а українські авіаперевізники - у будь-які аеропорти ЄС.

Водночас Україна зобов'язується дотримуватися європейських стандартів авіабезпеки. Угода стосується пасажирських перевезень, вантажних і поштових. Нею передусім скористаються авіакомпанії, що пропонують низькі ціни на квитки й мінімальний сервіс, пояснює юрист з авіаційного права Андрій Гук, цитує ВВС.

"Наприклад, є дозвіл на 14 рейсів на тиждень до Амстердама для одного перевізника з кожної сторони. Нова угода подібні обмеження знімає. Тобто до Києва зможуть летіти будь-які європейські перевізники. Що більша конкуренція, то нижчою буде ціна на квитки й більше пасажирів пересідатимуть із потягів у літаки. Угода може виявитися не надто вигідною українським перевізникам. Їм доведеться зіткнутися більшою конкуренцією", - каже він.

 

Європейські перевізники матимуть право літати на внутрішніх українських рейсах. Найбільший лоукостер Європи Ryanair уже розглядає можливість працювати одразу в 12 містах України.

Українські ж авіакомпанії нарешті зможуть відкрити для себе ринки, які до останнього були доступні тільки обраним перевізникам. Аеропорти України прийматимуть більше літаків і матимуть більший пасажиропотік. Тому в регіональних аеропортів є шанси на залучення інвестицій і розвиток.

Водночас літати між різними аеропортами Європи українські авіакомпанії зможуть лише за умови, якщо початок чи кінець маршруту буде в Україні. Досі вони могли конкурувати із європейськими, бо останнім не дозволяли нічні стоянки в українських аеропортах. Але цю проблему зняла підписана угода. У керівників українських перевізників на надто оптимістичні очікування від дії угоди. Імовірно, що вони змушені будуть переорієнтовуватися в бік Азії та на далекомагістральні маршрути.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна розраховує на "промисловий безвіз" із ЄС наступного року

12 жовтня Україна та ЄС підписали угоду про спільний авіаційний простір. На підписанні були: президент Володимир Зеленський, прем'єр Денис Шмигаль, верховний представник Євросоюзу із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель і посол Словенії в Україні Томаш Менцин. Також підписали угоди про асоціацію України з європейською програмою фінансування досліджень та інновацій Horizon Europe і з програмою Creative Europe.

Зараз ви читаєте новину «"Авіаційний безвіз": що зміниться з підписанням угоди про відкрите небо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути