понеділок, 02 вересня 2019 14:48

Авакова лишили на посаді, бо нова влада боїться вулиці

Авакова лишили на посаді, бо нова влада боїться вулиці
Володимир Фесенко: нові міністри можуть захопитися змінами і нарватися на суспільне невдоволення. Фото: Gazeta.ua

29 серпня Верхова Рада ІХ скликання затвердила новий склад Кабінету міністрів. Уряд очолив заступник голови Офісу президента Олексій Гончарук. За новий Кабмін проголосував 281 нардеп. При своїх посадах залишились тільки міністр фінансів Оксана Маркарова та керівник МВС Арсен Аваков.

Представники нового уряду мають хорошу репутацію, але не мають досвіду роботи. Вони будуть інструментом у руках президента.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua говорить політолог Володимир Фесенко.

Як можна охарактеризувати новий Кабінет міністрів?

- Новий уряд відрізняється від попередніх тим, що він не партійний, не коаліційний, а технократичний. Буде напряму підпорядкований президенту. Гратиме роль інструменту для реалізації політичного бачення Зеленського. Також вперше абсолютна більшість міністрів - це люди, які або взагалі не працювали у системі державного управління, або не мають досвіду роботи на високих урядових посадах. Нестача досвіду буде певний час характерною проблемою нового Кабміну. Ще однією важливою характеристикою нового уряду є те, що він спрямовуватиме свою діяльність на ліберальні, модернізаційні реформи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сформували новий Кабінет міністрів: список

Які будуть перші дії, рішення нового уряду?

- Найбільш резонансною та неоднозначною зміною буде створення ринку сільськогосподарської землі. Президент вже анонсував це, тож уряд повинен скасувати мораторій. Дуже важливо, що влада змогла створити оптимальний варіант ринку землі. Адже ця тема вже не один рік є підґрунтям для політичних спекуляцій. Треба знайти компромісний варіант для фермерів і власників землі.

Новий уряд йтиме шляхом ліберальних реформ. Продовжуватиме співпрацю з Міжнародним валютним фондом. Не змінюватимуть загальний вектор змін, який започаткував уряд Гройсмана та Яценюка. Можуть бути лише якісь тактичні перестановки. Наприклад, у рамках медичної реформи треба створювати формат страхової медицини. Міністерство Уляни Супрун не робило цього.

Також команда нового президента може зменшувати соціальне забезпечення. Наприклад, можуть підвищити пенсійний вік. Їхній молодий електорат нормально це сприйме.

Як можна оцінити особисті якості нових міністрів?

- Є ті, кого ми ще взагалі не знаємо. Але ті, хто відомі широкому загалу, мають хорошу репутацію. Включно з новим прем'єром Олексієм Гончаруком. Це відкриває можливість для реформаторської діяльності. Дуже важливо у цьому випадку, щоб нові міністри не втратили здоровий глузд. Можуть захопитися змінами і нарватися на суспільне невдоволення. Гончарук має розуміння, що у соціальних питаннях варто бути дуже обережними. Тож сподіваюсь, робитимуть тільки виважені кроки. Головне - системність і вдалий менеджмент. В умовах відсутності досвіду останнє є важливим. Поки не знаємо, якими менеджерами будуть нові міністри і кого вони приведуть у команду.

Чому у новому уряді залишили міністра МВС Арсена Авакова та міністра фінансів Оксану Маркарову?

- Це було логічне рішення. У Кабміні мають бути певні стабілізатори - люди з досвідом. Вони відповідатимуть за збереження нормального стану речей на ключових ланках. Марковарова має забезпечити фінансову стабільність, адекватний бюджетний процес. У середині вересня Верховна Рада повинна розглядати проект бюджету на наступний рік. Оксану Маркарову залишили, щоб цей процес пройшов без проблем. Це важливо, адже цьогоріч маємо виплатити велику частину зовнішнього боргу. Тому фінансовими питаннями має займатися досвідчена людина.

Аваков має відповідати за безпекову стабільність і громадський порядок. Адже нова влада побоюється вулиці. Проте він буде тимчасово на цій посаді, поки у команді Зеленського не підшукають заміну. До того ж вже зараз хочуть суттєво зменшити його повноваження, передавши Національну гвардію у підпорядкування президенту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бюджет до 15 вересня, ринок землі - до 1 грудня: Зеленський дав вказівки уряду і парламенту

Чим небезпечна ситуація, коли президент контролює Кабінет міністрів?

- Володимир Зеленський контролює не тільки уряд, а й парламент. Єдина небезпека тут - це ризик авторитарних тенденцій. Стилістично у Зеленського бувають прояви спроб вирішувати якісь питання на межі чи за межею правових норм. Наприклад, його ставлення до деяких місцевих чиновників. Але це ще далеко не гарантує, що Володимир Зеленський захоче перетворитися на українського Лукашенка. 2 роки тому усі істерично панікували, мовляв, Порошенко узурпує владу. Це було смішно. І вибори це показали.

Зеленський має великий вплив на законодавчу і виконавчу владу. Але у нього немає впливу на вулицю. Його команда побоюється громадської думки. Якщо виникне велика хвиля суспільної критики, вони прислухаються. Тож не варто говорити про ризики якоїсь диктатури. Мандат довіри, який Зеленський і його команда отримали від виборців, - величезний. Це відкриває їм можливості для реального і швидкого реформування держави.

Президент України Володимир Зеленський пропонує парламенту надати народу право законодавчої ініціативи.

Відповідний законопроект №1015 від 29 серпня оприлюднений на сайті Верховної Ради України. Він позначений, як невідкладний і розглядатиметься парламентом позачергово.

Як зазначається, законопроект пропонує внести зміни до ст. 93 Конституції України, зокрема - доповнити перелік суб'єктів права законодавчої ініціативи таким суб'єктом, як народ.

Зараз ви читаєте новину «Авакова лишили на посаді, бо нова влада боїться вулиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути