Ексклюзиви
четвер, 22 квітня 2021 09:25

"Атовці підживлюють корупцію, проти якої проливали кров" – правозахисниця

Автор: надала Віра Валлє
  Колишні атовці - це сірі кардинали, до них прислухається влада, бо вони мають відвагу і зброю
Колишні атовці - це сірі кардинали, до них прислухається влада, бо вони мають відвагу і зброю

Уже кілька років добровольці, які повернулися з війни, і далі підживлюють корупцію, проти якої проливали свою кров на лінії вогню. Колишні атовці започатковують свої бізнеси на корупційних схемах, вливаються в ряди олігархічної влади.

Про це Gazeta.ua розповіла правозахисниця й письменниця Віра Валлє.

"Тема україно-російської війни для мене є священною. Але найбільше питань постає навколо теми повернення ветеранів АТО. З 2017-го до 2019 року я допомагала реформувати законодавство в галузі захисту прав ветеранів АТО. Займалася усуненням корупційних чинників у фінансуванні ветеранських громадських організацій. Донедавна була купа ветеранських організацій, які дерибанили бюджетні гроші. Значні суми отримували на фінансування й купували собі дорогі джипи, а інше спрямовували на антиукраїнську проросійську пропаганду. З цим я боролася.

Ветерани могли б бути на боці громадянського суспільства й чинити спротив владі. Натомість обмежилися застряганням у вузьких особистих питаннях. До того ж розв'язують їх нечесними методами

Мій досвід спілкування з ветеранами українсько-російської війни був сумним. Багато хто мене розчарував, бо їхні методи роботи ті ж самі, як і в тих, хто був причиною цієї війни", - каже письменниця.

На думку Віри Валлє, трагедія сучасного українського суспільства в тому, що на восьмому році війни в нас досі не сформувалася потужна опозиція.

"Хотілося б, щоб ті, хто після повернення з війни мав наснагу влитися в політичне життя країни, започаткували політичну силу, яка б протистояла владі й витягнула Україну з цієї кризи. Дехто з ветеранів має вагомий вплив, однак цього не помічає. Це сірі кардинали, до них прислухається влада, бо вони мають відвагу та зброю. Вони б могли бути на боці громадянського суспільства й чинити спротив владі. Натомість обмежилися застряганням у вузьких особистих питаннях. До того ж розв'язують їх нечесними методами. Їхній інтерес до України є другорядним у порівнянні із задовольнянням корисливих інтересів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці звикли перекладати відповідальність на інших – правозахисниця

Я також почасти розчарувалася у феномені українського волонтерства. Таке враження, що метою цієї діяльності часто є піар і спроба стрибнути в крісло влади. Думаю, справжні милосердні справи не мають ставати об'єктом для піару", - підкреслює Віра Валлє.

Віра Валлє - письменниця, правозахисниця. Доктор філософії в галузі економіки. Два роки навчалась у Школі бізнесу Мерілендського університету в Сполучених Штатах. Стажувалася в американському суді з розгляду федеральних скарг і Торговельно-економічній місії при посольстві України в США. Працювала в міжнародних корпораціях Philip Morris International, Kuehne + Nagel, Imperial Tobacco Group, юридичних компаніях, групі Світового банку та громадському секторі. Авторка проєктів законів у сфері господарської діяльності та протидії корупції, книжок у галузі права, економіки, політології, соціології і філософії.

Зараз ви читаєте новину «"Атовці підживлюють корупцію, проти якої проливали кров" – правозахисниця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути