четвер, 12 липня 2018 20:26

Атаки на аеропорт "Київ" дискредитують ідею державно-приватного партнерства - Денис Костржевський

Атаки на аеропорт "Київ" дискредитують ідею державно-приватного партнерства - Денис Костржевський
З 2011 року аеропортом керує комунальне підприємство. Фото: "5 канал"

Атакою на Міжнародний аеропорт "Київ" правоохоронці дискредитують ідею державно-приватного партнерства та інвестиційний імідж України. Таку думку в інтерв'ю РБК висловив глава Ради директорів аеропорту Денис Костржевський.

Він нагадав, що з 2011 року аеропортом керує комунальне підприємство і компанія-інвестор "Майстер-Авіа". Першому належить аеродром (злітно-посадкова смуга, руліжні доріжки, світлосигнальне обладнання, перони), другого в оренду на 49 років передано старі термінальні комплекси, склад ПММ, готель, автобазу.

За 7 років вдалося погасити борги комунального підприємства і вивести його в трійку найбільших платників податків столиці. У будівництво трьох нових терміналів, розвиток інфраструктури і покупку нової техніки інвестовано більше 50 млн дол. Аеропорт збільшив річний пасажиропотік з 29 тис. до 1,8 млн осіб. В аеропорт зайшло 20 нових авіакомпаній, включаючи 7 лоукостерів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Літак із 180 пасажирами аварійно сів у "Борисполі"

Незважаючи на позитивні результати, аеропорт виявився в центрі скандалу. За підсумками аудиторської перевірки відкрито кримінальне провадження щодо можливих порушень. 14 червня співробітники НАБУ провели в аеропорту озброєний обшук, в результаті якого була заблокована діяльність підприємства. Протягом 19-годин все керівництво компанії утримувалося в кабінетах без засобів зв'язку. У той же день сталася аварія за участю літака авіакомпанії BRAVO, який при посадці в погану погоду не впорався з керуванням і вилетів за межі злітно-посадкової смуги. Пізніше в аеропорту заявили, що не змогли запобігти події через "силовоий сценарій", за яким проходив обшук.

"Реконструкція аеропорту повинна була стати і, за великим рахунком, стала показовим прикладом державно-приватного партнерства. З одного боку, приклад того, що з державою можна працювати, з іншого - висмоктаний з пальця акт і кримінальне провадження, - сказав Денис Костржевський. - Може, хтось розраховує на земельну ділянку або ефективно працююче підприємство".

Він також додав, що конфлікт супроводжує "попередньо спланована інформаційна кампанія проти аеропорту в ЗМІ".

Обшуки в аеропорту "Київ" (Жуляни), які проводило Національне антикорупційне бюро минулого тижня, можуть бути частиною кампанії, спрямованої на зміну власника стратегічного об'єкта. Таке припущення висловив блогер Олександр Аронець.

Зараз ви читаєте новину «Атаки на аеропорт "Київ" дискредитують ідею державно-приватного партнерства - Денис Костржевський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути