Ексклюзиви
понеділок, 27 квітня 2020 08:03

Арсенал у Балаклії підірвали із землі, а не безпілотником

Арсенал у Балаклії підірвали із землі, а не безпілотником
27 квітня проведуть розширений брифінг Фото: facebook.com/david.braun.50951

Комісія ВР з розслідування вибухів на складах боєприпасів у Балаклії підготувала перший звіт.

"Наша ТСК з розслідування вибухів на складах боєприпасів підготувала перший звіт. Ми розпочали роботу з дослідження фактів по Балаклії, бо це був найпотужніший арсенал в Східній Європі, і там ми втратили майна і боєприпасів на понад 12 мільярдів гривень", - повідомив голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія у Facebook.

Офіційну причину СБУ досі підтримує. Але проти версії про атаку російського безпілотника свідчать 2 факти.

"Експертиза встановила, що причиною одного з перших вибухів, з якого все почалося, був підрив спеціальних зарядів, які заздалегідь були закладені в землю. В результаті вибуху утворилась воронка, яка має величезні розміри. Водночас після гасіння пожежі на території арсеналу виявлено до 10 аналогічних воронок, що свідчить про тотожний характер їх мінування", - написав депутат.

Є матеріали слідства, які підтверджують, що в момент вибуху "в районі Балаклії не було жодних літальних апаратів, а відомості Укравіаруху про прольот безпілотника не витримують будь-якої перевірки та суперечать здоровому глузду".

"17 січня ТСК прийняла рішення звернутись до Офісу Генерального прокурора щодо передачі цієї справи для розслідування іншому органу слідства. Також Голові СБУ було направлено лист про те, що ТСК встановила розбіжності між версією старшого групи слідчих і реальними обставинами справи. Тобто, по суті, про фальсифікацію матеріалів кримінального провадження - зауважив Арахамія.

Комісія призначила експертизу, яку провів Харківський науково-дослідний інститут судових експертиз ім. М.С. Бокаріуса.

"Результати показали, що "воронка в районі перших вибухів утворилась внаслідок фугасної дії направленого вибуху заглибленого в ґрунт заряду бризантної вибухової речовини, до складу якої входили тринітротолуол (тротил), гексоген, тетранітропентаеритрит (ТЕН), що є характерним для підривних зарядів кумулятивно-фугасного принципу дії"", - повідомив він.

1 травня комісія надасть повний звіт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Збільшилася кількість жертв від вибухів в Балаклії

"Але так як за цей час ми встигли повноцінно розслідувати вибухи лише на одному з 5 об'єктів і частково почали Калинівку, ми будемо наполягати на продовженні роботи ТСК ще на 6 місяців", - додав нардеп.

27 квітня проведуть розширений брифінг.

23 березня 2017 року у м. Балаклія Харківської області на території військового арсеналу Міноборони сталася пожежа з подальшою детонацією боєприпасів та розльотом вибухонебезпечних предметів за межі арсеналу. Евакуйовали близько 36 тис. осіб. Зруйновано 392 будівлі. До списку постраждалих внесено 3908 мешканців міста. Кабінет міністрів України виділив на ліквідацію наслідків вибухів 145 млн грн, з резервного фонду обласного бюджету - 10 млн грн. Для надання матеріальної допомоги постраждалим з обласного бюджету виділено 30 млн грн, з районного – 5 млн, з міського – 4,5 млн грн. Встановили свідків, котрі бачили, як із безпілотного літального апарата скинули засоби, що спричинили детонацію та вибухи на складах 65-го ракетно-артилерійського арсеналу Міноборони поблизу Балаклії.

Зараз ви читаєте новину «Арсенал у Балаклії підірвали із землі, а не безпілотником». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути