Ексклюзиви
вівторок, 10 червня 2008 15:24

Ярослав Мудрий спровокував розкол в Україні - The Times

Планувалося, що це буде цікава боротьба за найшанованішого українця в історії, повторення успішного серіалу ВВС "Найвидатніші британці". Замість цього "Найбільші українці" виявилися втягнутими в абсолютно сучасний скандал з підтасовуванням результатів голосування, пише Тоні Хелпін із The Times.

Серіал не тільки не об"єднав українців в любові до власної історії, але і поглибив в цій колишній республіці СРСР розкол між проросійським сходом і націоналістичним заходом. Тепер 77 українських депутатів надіслали генеральному директорові ВВС Марку Томпсону лист з проханням провести розслідування.

Наступного дня після того, як глядачів повідомили, що майже 650 тис осіб назвали найвидатнішим українцем всіх часів Ярослава Мудрого, київського князя, що правив в XI столітті, редактор шоу Вахтанг Кипіані заявив, що результати були підтасовані.

77 українських депутатів вимагають провести розслідування

За його словами, до останніх двох днів, коли на підтримку Ярослава надійшло більше півмільйона sms, з великим відривом лідирував Степан Бандера, партизан часів Другої світової війни і лідер Організації українських націоналістів. В результаті Бандера зайняв третє місце, отримавши 261247 голосів.

У цій суперечці міститься могутній політичний підтекст: Ярослав був одним з найбільших правителів Київської Русі - імперії, яка вважається колискою російської держави, релігії і цивілізації.

Націоналісти звеличили Бандеру за те, що той вів партизанську війну і проти Радянської армії, і проти німецьких нацистів. Інші ж вважають, що він зрадив радянську батьківщину. У 1959 році Бандера був отруєний за наказом Москви.

Як заявив журналістам Кіпіані, текстові повідомлення на підтримку Ярослава прийшли всього з кількох десятків мобільних телефонів. У своєму блозі в інтернеті він додав: "60 тисяч голосів за Ярослава Мудрого протягом місяця і близько 550 тисяч - за один день. Це як? Якщо з формального боку це і не порушення букви проекту, то духом проманіпулювали".

Конфлікт посилився, коли ведучий, який виступав на боці Ярослава, визнав, що відправив більше тисячі sms на підтримку свого кандидата, що обійшлося йому в 100 фунтів. Середня зарплата в Україні складає близько 150 фунтів на місяць.

"SMS на підтримку Мудрого прийшли з кількох десятків мобілок"

Дмитро Табачник, представник проросійської Партії регіонів, визнав, що мала місце організована кампанія з голосування. "Націоналістам для перемоги не вистачило лише 600 нежадібних бандерівців", - заявив він газеті "Сьогодні".

Віктор Янукович, який очолює Партію регіонів, в 2004 році виграв сумнівні вибори за підтримки Кремля, проте потім в результаті масових акцій протесту до влади прийшов прозахідний Віктор Ющенко, який прагне привести Україну в НАТО і ЄС.

Телеканал "Інтер", який протягом восьми місяців транслював серіал, купивши права на нього у британської ВВС, відкидає звинувачення в підтасовуванні.

Історична ворожнеча

Степан Бандера народився в 1909 році і в 1922 році почав успішну кар"єру в організації скаутизму "Пласт".

З 1929 року входив в Організацію українських націоналістів (ОУН), в 1931 році керував її пропагандою, а в 1933 році став головою націоналістичного руху Західної України.

У 1934 році був засуджений до довічного терміну за участь у вбивстві польського міністра внутрішніх справ.

Після вторгнення нацистів до Польщі в 1939 році Бандера вийшов на свободу і повернувся в Україну. Там він створив фракцію супротивників офіційної політики ОУН, яка оформилася в окрему партію так званих "бандерівців".

Після проголошення української державності в 1941 році нацисти кинули його в концтабір, де Бандера пробув до 1944 року.

У 1959 році Бандера був убитий в Мюнхені російським агентом Богданом Сташинським.

Ярослав Мудрий народився у Києві в 978 році. У 1019 році він став великим князем Київським, перемігши в боротьбі за престол свого зведеного брата Святополка I.

Він правив Київською Руссю 35 років, безперервно воюючи. У цей період князівство досягло вершин військової могутності.

У 1037 році за його наказом на честь перемоги над плем"ям печенігів, що напали на Київ, в місті почалося будівництво собору Святої Софії. Собор був завершений в 1044 році.

Ярослав, що все життя бився з братами і родичами за владу, заповідав сімом синам після його смерті жити в мирі один з одним.

За матеріалами: InoPressa

Зараз ви читаєте новину «Ярослав Мудрий спровокував розкол в Україні - The Times». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути