понеділок, 20 грудня 2010 18:17

Ярослав Качиньський не впевнений, що в могилі лежить тіло його брата

Ярослав Качиньський не впевнений, що в могилі лежить тіло його брата

Лідер польської партії "Закон і справедливість" Ярослав Качиньський засумнівався в достовірності останків свого брата Леха Качиньського, який загинув в результаті авіакатастрофи президентського Ту-154 під Смоленськом.

Колишній прем'єр-міністр визнав, що в перший раз побачивши тіло загиблого, визнав у ньому свого брата Леха Качиньського.

"Але той, чиє тіло згодом доставили до Польщі, вже не був схожий на мого брата", - заявив Ярослав Качиньський.

За словами політика, йому сказали, що це його брат Лех.

Брат загиблого глави держави заявив, що ще не знає, чи буде домагатися ексгумації останків Леха Качиньського. Тіло восьмого президента Польщі спочиває на території кафедрального собору у замку Вавель, що в Кракові.

Літак Ту-154 президента Леха Качиньського, що летів на траурні заходи у Катині, розбився під Смоленськом 10 квітня 2010 року. У результаті катастрофи загинули всі 96 осіб, які знаходились на борту. Серед загиблих були президент Лех Качиньський з дружиною та інші члени вищого керівництва Польщі.

Розслідування причин авіакатастрофи веде Міждержавний авіаційний комітет (МАК). За попередньою версією, літак президента Польщі впав через помилку пілотів, викликану густим туманом і вкрай низькою видимістю в районі посадки.

20 жовтня польській стороні було передано проект доповіді МАК про причини падіння літака Леха Качиньського. 17 грудня прем'єр-міністр країни Дональд Туск назвав отриманий від МАК документ неприйнятним. У Варшаві вказали на те, що доповідь МАК містить помилки, а деякі його висновки не підкріплені дослідженнями.

За неофіційними даними, Варшаві могло не сподобатися, що провина цілком була покладено на пілотів президентського літака, а діям російських диспетчерів експерти оцінку не дали. Крім того, польські ЗМІ і опозиція висловлювали сумніви в компетентності фахівців МАК. Партія Ярослава Качиньського "Закон і справедливість" була серед тих, хто активно висловлювався проти російського слідства. Так, Качиньський вимагав міжнародного розслідування за участю представників США.

МЗС РФ, у свою чергу, закликав не політизувати роботу слідчої комісії.

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «Ярослав Качиньський не впевнений, що в могилі лежить тіло його брата». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути