Ексклюзиви
субота, 21 червня 2008 17:55

Археологи виявили школу, засновану Ярославом Мудрим

Археологи Новгорода (РФ), можливо, виявили місце розташування школи, яку повелів заснувати у Великому Новгороді князь Ярослав Мудрий в 1030 році, повідомляє Новгородський обласний комітет культури.

Висунути таке припущення фахівцям дозволила зроблена напередодні на тринадцятому Троїцькому розкопі недалеко від Новгородського кремля рідкісна знахідка - одна з так званих цер, які в давнину вкривалися воском і служили слов"янам табличками для письма.

Фрагмент середньовічної цери розміром приблизно 6 на 19 сантиметрів був виявлений в 30 метрах від того місця, де в 2000 році археологи знайшли знаменитий "Новгородський псалтир" - воскову книгу 11 століття.

"Місце знахідки (нової цери) та її датування першою половиною 11 століття дає археологам підставу припускати, що в цій частині стародавнього міста розташовувалася школа, можливо, та сама, яку повелів заснувати новгородський князь Ярослав Мудрий в 1030 році", йдеться на сайті Новгородського обласного комітету культури.

Зараз знайдена цера, вкрита шаром тисячолітнього бруду, знаходиться на вивченні.

Інформація про те, чи збереглися на воску цери фрагменти текстів, поки що не надходила, за припущеннями експертів, тексту на цері, швидше за все, немає, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Археологи виявили школу, засновану Ярославом Мудрим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути