Ексклюзиви
четвер, 20 січня 2011 10:29

Археологи: Найрозумніша давня людина жила на території Росії (ФОТО)
6

Російські антропологи заявляють, що знайшли докази існування невідомого до сьогоднішнього дня виду людини. Вона, ніби, жила на території сучасної Росії десятки тисяч років тому. Нову древню людину вже назвали "денисовцем".

Знайдені в печері на Алтаї стародавні фаланга пальця і зуб пройшли тест ДНК. Виявилося, кістки залишилися від раніше невідомого виду людини. Вчені вже збираються правити шкільні підручники.

"Ми з вами походимо від чотирьох гілок розвитку", - розповів директор Інституту археології та етнографії Російської академії наук Анатолій Дерев'янко.

Одна з цих гілок і є так звана людина "алтайська" або "денисовська" (за назвою печери, в якій знайшли кістки). Найбільше схожий цей невідомий вид на неандертальця. Вони навіть жили в один час - 50 тисяч років тому.

"На жаль, ми не володіємо антропологічними характеристиками. Це складно. Але ми можемо сказати, що фаланга пальця належала дівчинці 7-8 років", - сказав Дерев'янко.

Гени "алтайської людини" з печери порівняли з генами існуючих людей. Найближчі родичі знайшлися в Малайзії і Папуа - Новій Гвінеї. У місцевих майже 20% генів збігаються з новою древньою людиною. А у європейців зв'язку з "денисовцем" майже немає.

"Цей зуб за своїми морфологічними ознаками більш давній і архаїчніший, ніж зуби всіх відомих викопних людей сучасного виду, тобто Homo sapiens і неандертальців", - зазначив заступник директора інституту археології та етнографії РАН Михайло Шунько.

Раніше вважали, що кожен вид людини розвивався, поступово перетворювався на новий, поки й не став сучасним. Тепер, ніби, є докази на користь іншої гіпотези: кілька видів жили приблизно в один час і змінювалися паралельно.

"Денисовець" був розумніший сучасників - умів робити прикраси, браслети і кільця. Їх знайшли в тій же печері і відправили на експертизу. Виявилося, цей вид людини жив там довго - 230 тисяч років.

Цього літа там відбудеться наукова конференція, обговорять останні відкриття та результати наступних досліджень. Можливо, навіть вдасться намалювати предка. Зараз на аналізі кілька нових кісток і череп.

За матеріалами: Вести

Зараз ви читаєте новину «Археологи: Найрозумніша давня людина жила на території Росії (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути