середа, 09 липня 2008 13:33

Аргентина відправить свої війська до Антарктики

Аргентина планує захистити свої інтереси в Антарктиці за допомогою збройних сил.

Президент Аргентини Кристина Фернандес де Кіршнер заявила високопоставленим військовим, що війська можуть знадобитися для відстоювання національного суверенітету і захисту природних ресурсів і акваторії в Антарктиці.

Фернандес порівняла план відправки військ до Антарктики з тим, як Бразилія використовує військових для охорони своїх тропічних лісів. Антарктичний регіон вважають багатим нафтою, і суперництво за його майбутню експлуатацію набирає сили.

Плани аргентинського керівництва обіцяють привести до нового тертя між Аргентиною і Великою Британією з питання про Фолклендські острови. Аргентина все ще офіційно вважає Фолкленди своєю територією, хоча не змогла відвоювати їх у британців в ході конфлікту 1982 року.

На даний час кроки по збільшенню своєї присутності в Антарктичному регіоні зробили Аргентина, Велика Британія, Австралія, Китай, Франція, Нова Зеландія та Норвегія. Країни прагнуть закріпити за собою права на води Антарктики, під якими може бути прихована нафта. Антарктида за договором 1959 року експлуатується в наукових цілях, вона є єдиним в світі континентом, вільним від збройних сил. Суперництво в Антарктиці розвивається аналогічно боротьбі за арктичні ресурси, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Аргентина відправить свої війська до Антарктики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути