Ексклюзиви
понеділок, 12 березня 2007 19:16

Японці подали до суду на уряд за розв"язання Другої світової війни

Група жителів Токіо, серед яких ті, що вижили, і родичі загиблих при бомбардуванні ВПС США більше 60 років тому, виступила з позовом до уряду Японії за розв"язування і невчасне завершення війни.

Кожний з 112 постраждалих під час нальоту ВПС США на Токіо 10 березня 1945, коли загинули близько 100 тисяч чоловік, зажадав від уряду компенсації у розмірі 11 мільйонів йєн (93 тисячі доларів США). За їхніми словами, бомбардування не сталося б, якби Японія закінчила війну влітку 1944, коли стало ясно, що поразка неминуча. Серед позивачів люди у віці від 57 до 88 років.

Японія вийшла з війни 15 серпня 1945 року, незабаром після скидання атомних бомб на Хіросіму і Нагасакі. Цивільним особам Японії було відмовлено в праві вимагати компенсацію від США в рамках мирного договору 1951 року між двома країнами. Японський уряд виплачує компенсацію ветеранам війни і їх родичам, проте позивачі заявляють, що у них є таке ж конституційне право на компенсацію, як і в солдатів та їхніх сімей.

У 1987 році Верховний суд відхилив позов двох жінок, що вимагали від уряду компенсацію за бомбардування центру міста Нагоя, заявивши, що "в такій надзвичайній ситуації, коли на кону знаходиться доля нації, люди просто повинні змиритися", з посиланням на газету The Guardian повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Японці подали до суду на уряд за розв"язання Другої світової війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути