вівторок, 26 червня 2012 22:26

Януковичу показали, як розслідуються факти катувань у міліції
10

Учасники акції, загримовані під жертв катування, намагалися переконати “прокурора” провести розслідування щодо побиття в міліції
Фото: Фото: Ростислав Мисюкевич
"Прокурор"
Жертви катувань

Сьогодні, 26 червня, у Міжнародний день підтримки жертв катувань, представники правозахисних організацій під Адміністрацією президента провели акцію-виставу. В ній наочно показали, як розслідуються факти щодо катувань у міліції.

Учасники акції, загримовані під жертв катування, намагалися переконати "прокурора" провести розслідування щодо побиття в міліції.

"Підстав для прокурорського реагування не вбачаю. Немає складу злочину!", - відповідав на все завченою фразою "прокурор". Його зображував координатор програм Харківської правозахисної групи Андрій Діденко.

Учасники акції розгорнули плакат "Ви відповідаєте за тих, кого посадили". Вони вимагають створення системи належного розслідування численних випадків катувань в Україні.

Присутні були і справжні жертви катувань та їхні родичі.

"Мого сина, Ощепкова Олександра, в 98-му звинуватили у подвійному вбивстві. Убили 45-річного чоловіка і 25-річну дівчину. Звинуватили сина, бо колись він зустрічався з цією дівчиною. Сфабрикували справу: "на грунті ревнощів". Сина забрали о четвертій ранку і почали катувати: підключали струм до геніталій, одягали пластиковий пакет на голову, били. За добу він все підписав. Потім 10 днів мочився кров'ю. За три місяці до нього в камеру Лук'янівського СІЗО підсадили якихось чоловіків, які відрізали йому мочки вуха — щоб не передумав і на суді правду не казав. Йому винесли смертну кару, потім замінили на пожиттєве. В цьому році буде 14 років, як він сидить. Вся ця справа побудована лише на явці з повинною, яку в нього вибули катуваннями — інших доказів немає", - розповіла 70-річна Ніна Ощепкова.

"Сім років тому мене заарештували за звинуваченням у вбивстві. Били так, що я підписав все. Після того, як я сказав операм, що мені раніше робили трепанацію черепа — мене почали бити по голові. Суд дав мені 10 років. Потім вирок скасували і направили справу на дорозслідування - зараз я на підписці про невиїзд. Але ніхто не хоче визнавати беззаконня слідчого та оперуповноважених, ніхто не хоче визнавати мою невинуватість. Три роки я відсидів за злочин, якого не скоював. Зі справи досі пропадають протоколи показів свідків, які не можуть прийти в суд, щоб підтвердити свої покази. Загалом зі справи пропало більше 100 аркушів. На нашу заяву в Генпрокуратуру відписали: "Чекайте", - розказав 29-річний Юрій Мосєєнков.

Учасники акції поспілкувалися з новим омбудсменом Валерією Лутковською, що проходила біля місця проведення акції.

"Не думаю, що створення спеціального органу, що розслідував би злочини правоохоронців — ідеальний вихід з ситуації. Тут інша проблема: як тільки суди перестануть визнавати в якості доказів ті докази, які отримані із катуваннями під час досудового слідства — сенсу в катуваннях не буде. Сподіваюся, що з прийняттям нового КПК, ця проблема вирішиться: він передбачає, що тільки ті докази, які оголошені в судовому засіданні, є допустимими до подальшого впровадження. Відповідно, "вибита" явка з повинною буде просто непотрібна", - зазначила Лутковська.

Також вона запросила присутніх прийти до неї на прийом у вівторок і порекомендувала подавати в суд, якщо органи прокуратури відмовляють в розслідуванні та порушенні кримінальної справи щодо катувань у міліції.

"Суд є ефективним засобом захисту, щоб оскаржити відмову прокуратури в порушенні кримінальної справи", - сказала вона.

Зараз ви читаєте новину «Януковичу показали, як розслідуються факти катувань у міліції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути